Zabava

Nakon dužeg nagovaranja administratora popularne stranice Pa nemreš mi…, jedan od administratora i kreatora sadržaja pristao je na intervju, i to pod uvjetom da ostane anoniman. Ova popularna stranica ove godine obilježava pet godina postojanja. Svojim specifičnim humorom na kajkavskom narječju postala je prepoznatljiv brend u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a i šire.

Odakle ime Pa nemreš mi…?

Jedan naš kolega je krajem srednje škole imao poštapalicu, odnosno komentar na svoju okolinu: „Pa nemreš mi tak hodati… Pa nemreš mi tak to raditi…“ Takvi komentari nagnali su nas na smišljanje različitih fora u tom smislu – „pa nemreš mi ovo“, „pa nemreš mi ono“… U počecima stranice prvenstveno smo se orijentirali na takve statuse i fore.

pnm

Zbog čega imate takvu sliku profila i timelinea?

Munchov Krik bio je sasvim slučajan odabir. Tražili smo neobičnu ali duhovitu sliku, pa je prva montaža na koju smo naišli stavljena kao nešto što je kasnije postalo naš prepoznatljiv zaštitni znak, što se samo nadopunjavalo sa sljedećim varijacijama. Kako je krenuo timeline, odnosno coveri, htjeli smo nastaviti niz s nekom drugom poznatom slikom. Pod ruku je došla slika Stvaranje Adama i na tu temu profilna slika i cover variraju s vremenom.

4-tile

Koliko fanova imate i odakle sve dolaze ?

Brojimo više od 40 000 fanova, što je popriličan uspjeh ostvaren u pet godina. Naša se stranica nikad nije reklamirala plaćenim oglasima, već smo sve ovo ostvarili aktivnošću na društvenim mrežama. Naši fanovi najčešće su iz sjeverozapadne Hrvatske, odnosno s kajkavskoga govornog područja, no ima ih i iz drugih dijelova zemlje. Neke insajderske informacije govore nam da popriličan broj fanova dolazi iz srednjih škola i fakulteta, što je i razumljivo jer smo i mi generacijski tu negdje. Sve u svemu, uvjeren sam da nema dijela države u kojem netko nije čuo za nas.

Otkud dolazite i zašto baš kajkavski humor?

Na stranici nas je trojica administratora i svi smo iz sjeverozapadne Hrvatske. Jedno vrijeme nas je bilo više, čak i pet, no s obzirom na to da smo htjeli podići kvalitetu, odlučili smo da nas troje najaktivnijih ostane. Kao i još jedan kolega, ja sam iz okolice Koprivnice, a treći kolega, onaj koji je na neki način i inicijator same stranice, iz okolice je Varaždina. Prirodan je slijed stvari bio da se okrenemo kajkavskom narječju. Od početka smo uglavnom isti admini i osnovna se postava nije mijenjala, a kao što sam već rekao, stranica je nastala dok smo još išli u srednju školu.

Jeste li imali kakvih kontroverznih objava?

Pokušavamo ostati u granicama dobrog ukusa, no zna se dogoditi da neke objave nekoga povrijede. Najčešće to zna biti nešto religijske ili manjinske tematike, ali i crni humor koji baš ne odgovara svima. Imali smo par prijetnji tužbama zbog copyrighta, no to nam nije bila namjera, već slučajnost.

Kako izgleda proces odabira slike?

Kada naiđemo na sliku koju smatramo dovoljno dobrom za stranicu, a to može biti fotošopirana slika ili neka obična koja nas inspirira, dodajemo tekst na kajkavskom narječju ili standardnom jeziku. Sliku stavim u neki od naših albuma koji su tematski raspoređeni kako bi korisnici lakše pronašli željeni oblik humora.

002

Kako je biti administrator takve jedne stranice? Imate li od toga kakve koristi?

Ponekad naporno. Ne možemo se uvijek dogovoriti tko će biti dežuran budući da svi radimo volonterski, a želimo da stranica neprekidno raste i da uvijek ima novog sadržaja. Stekao sam neka poznanstva i nekoliko mi se fanova javljalo. Našli smo se na kavi, tako da sam upoznao nove ljude. S nekima sam ostao u kontaktu. Financijske koristi još nemamo. Zanimljivo mi je vidjeti kako takva jedna stranica funkcionira i kako ova regija prihvaća određeni tip humora.

Koja su očekivanja za budućnost?

Očekujem da će stranica rasti. Doduše, sa svakim razdobljem gubitka inspiracije razmišljamo i o tome da palicu predamo drugima. Dobivali smo ponude za prodaju stranice, ali nismo pristali jer ne vidimo nikakvu korist od toga da razočaramo naše drage fanove zbog par tisuća kuna koje smo mogli dobiti. Nismo mogli pristati na promjenu u retorici vođenja stranice i na konstantne reklame koje bi nas udaljile od naših fanova. Osjećam određenu odgovornost prema fanovima, a i previše smo truda i ljubavi uložili u stranicu i ne možemo dopustiti da je netko uništi.

Za kraj nešto za fanove…

Pratite nas i dalje. Ako vam dosadimo, nemojte biti previše strogi jer tu smo prvenstveno zbog vas i zbog vaše zabave. Ako smo koga uvrijedili, ispričavamo se. To nam nije bila namjera. Nadam se da ćete nas i dalje pratiti i podržavati u našem radu.

?>