Zabava

Od kršćanske tradicije i svetog Valentina, preko prve poslane čestitke sa završnim riječima „od tvojeg Valentina“, do jednog od najkomercijaliziranijih običaja. Valentinovo kakvo slavi Zapad u nekim zemljama ipak nije dobrodošlo.

Na običaju obilježavanja Valentinova možemo zahvaliti caru Klaudiju koji je zaključio da su mu neoženjeni vojnici bolji vojnici nego oženjeni, zbog čega je u svojem carstvu zabranio ženidbu. Mladi svećenik Valentin oglušio se na ovu carevu naredbu i potajno je vjenčavao zaljubljene parove. Nakon neuspjela pokušaja preobraćenja mladog svećenika na poganstvo, car ga je odlučio pogubiti. Nakon što se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo smrt svetog Valentina i blagdan Luperkalije – svečanosti koja se sredinom veljače održavala u čast poganskog boga Luperkalija – spojiti u jedinstveni blagdan. Dali su mu ime u spomen ovog sveca, a održava se svake godine, i to 14. veljače.

Popularizacija Dana zaljubljenih počinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Običaj slavljenja Dana svetog Valentina poprimio je odlike zapadne kulture. Komercijalizacija ovog običaja danas je i više nego očita. Tome dokazuje i činjenica da se u Japanu polovina ukupne godišnje prodaje čokolade ostvari baš 14. veljače, i to zbog njihove tradicije da žene muškarcima poklanjaju čokoladu za Valentinovo. Čokolade, cvijeće, nakit, parfemi i večere danas su neizostavni dio iskazivanja ljubavi partneru ili partnerici. Tako je Valentinovo postalo još samo jedan u nizu kršćanskih običaja koje je komercijalizirao Zapad.

Dan svetog Valentina u nekim se zemljama – najčešće autoritarnim – ipak ne obilježava. Primjerice, vlast u ruskom gradu Belgorodu zabranila je proslavu jer, kako tvrde, nije u skladu s lokalnom tradicijom. Gradonačelnik je na taj dan zabranio sve koncerte, zabave, a čak je i zoološkom vrtu zabranjeno prodavati jeftinije ulaznice za parove.

Zabrane obilježavanja Valentinova donesene su i u Iranu, Saudijskoj Arabiji i Uzbekistanu. Iran je čak i propisao kazne za prekršitelje. Trgovine u Saudijskoj Arabiji za vrijeme Valentinova ne smiju na police smjestiti crvene ruže, proizvode u obliku srca ni druge darove omotane u crveno. Saudijska vjerska policija upozorava da će trgovci koji se ogluše na ovu zabranu biti kažnjeni. U Indiji Dan svetog Valentina nije dobrodošao još od 2010. godine kad su desničarske ekstremističke grupe bile spremne poduzeti akcije protiv svih ustanova koje priznaju i obilježavaju ovaj dan.

Razlog zbog kojeg islamske zemlje ne obilježavaju Valentinovo prvenstveno je vjera. Ne postoji praznik – osim dana petka, Ramazanskog i Hadžijskog bajrama te svakog praznika potvrđenog Kuranom – koji pripadnici islamske vjeroispovijesti mogu slaviti i obilježavati. Muslimanima u tradicionalnim islamskim zemljama zabranjeno je izmjenjivati nježnosti ako nisu s tom osobom u braku. Smatra se i kako ovaj blagdan na to jedino i poziva. Islam zabranjuje ljubav prema nevjernicima, a to je još jedna prepreka proslavi Valentinova koje ističe širenje ljubavi prema svim ljudima – i vjernicima i nevjernicima. Prijezir prema Valentinovu ide toliko daleko da se, osim kupnje čestitki i poklona, neprimjerenim smatra čak i bilo kakvo pomaganje onima koji taj dan obilježavaju.

Islamske zemlje smatraju da je proslava Valentinova širenje zapadnjačke kulture, zapadne zemlje u ovom običaju vide priliku da zarade, a zaljubljeni se i dalje vole bez obzira na to u kojoj zemlji žive.

?>