DRUŠTVO

Osobama mlađim od 30 godina koje završe obrazovanje, bez obzira jesu li već na zavodu za zapošljavanje ili nisu, država je u roku od četiri mjeseca dužna ponuditi zapošljavanje, vježbeništvo, dodatno obrazovanje ili neke druge pogodnosti – stoji u mjerama nazvanim Garancija za mlade. U Varaždinu ih je predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

„Sama Garancija za mlade ne jamči zapošljavanje, ali predstavlja strukturnu reformu koja će omogućiti brzu aktivaciju mladih tražitelja posla u najkraćem mogućem roku“, izjavio je Mrsić. Mjere su napravljene kako bi motivirale mlade na traženje posla i zapošljavanje te na brzu nadogradnju znanja i vještina stečenih tijekom obrazovanja.

2 800 mladih na varaždinskoj burzi rada traži posao

hutinski

„Gledajući nacionalnu razinu, stopa nezaposlenosti mladih u posljednjih deset mjeseci smanjila se s 49 na 41 posto, ali to je i dalje visoki postotak“, istaknuo je Mrsić te nastavio kako će biti zadovoljan kada se ona spusti ispod 20 posto.

Predstojnica varaždinske burze rada Jasenka Hutinski rekla je: „Prema podacima varaždinskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, udio mladih nezaposlenih osoba do 30 godina starosti čini 30 posto ukupnog broja nezaposlenih, odnosno riječ je o 2800 mladih koji se nalaze na evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje“, te nadodala: „Također, u nedavnoj analizi primijetili smo da nam sve obrazovne skupine u broju nezaposlenih padaju, no nažalost raste broj nezaposlenih osoba visoke i više stručne spreme. Naravno, to nije dobro. Vjerujemo da ćemo Garancijom za mlade i primjenom svih ostalih mjera na tržište rada uspjeti uključiti i tu skupinu mladih nezaposlenih osoba.“

Fiskalne olakšice za mlade

publika

„Jedna od značajnih stvari koje smo promovirali je i nova fiskalna olakšica za mlade ljude. To znači da će poslodavac biti oslobođen takozvanog bruto 2 iznosa ako zaposli mladu osobu između 15 i 30 godina na neodređeno vrijeme. Dakle, kroz pet godina će državi platiti 17,2 posto manje. Ta je mjera, osim poslodavcima, usmjerena i prema mladima. Mladi znaju da će ugovorom na neodređeno vrijeme brže i jednostavnije moći krenuti u rješavanje stambenog pitanja, u zasnivanje obitelji i svega ostalog koje ovisi o sigurnom radnom mjestu“, rekao je, između ostalog, ministar Mrsić prezentirajući u Varaždinu.

Naknade se povećavaju s 1600 na 2400 kuna

Mrsić je podsjetio na naknadu za rad bez zasnivanja radnog odnosa koja od početka iduće godine s 1600 raste na 2400 kuna. Rekao je: „Osim za one koji tek počinju raditi po tom sustavu, nova mjera odnosit će se i na one koji već primaju naknadu od 1600 kuna.“

Uza sufinanciranje iz državnog proračuna i postojeće projekte, za uspostavu Garancije za mlade Hrvatska na raspolaganju ima gotovo 150 milijuna eura. Novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba dostupne su na novoj internetskoj stranici – Garancija za mlade.

?>