DRUŠTVO

Prva konferencija programa START UP KOPRIVNICA! održana je danas u Domu mladih Koprivnica. Program će se provoditi tijekom 2015. godine, a uključuje 3 konferencije, 6 radionica i dvodnevni idea boot camp.

Programom se promovira poduzetništvo među mladima, nezaposlenima i svima koji imaju poslovnu ideju; osigurava edukaciju, potporu mentora u razvoju njihovog projekta i ojačava motivaciju za iskorak u svijet poduzetništva.

Konferenciju je kratkim govorom otvorio zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić. Inovativnost je istaknuo kao dugoročno opredjeljenje Koprivnice, što već donosi prve rezultate.

„Nakon jako dugo vremena imamo pad nezaposlenosti u Koprivnici i nakon šest godina po prvi je put više otvorenih nego zatvorenih obrta u našem gradu“, rekao je Jakšić.

Dokaz uspjeha takve gradske strategije dogradonačelnik vidi u činjenici da je koprivnički poduzetnički inkubator nominiran za jedan od tri najbolja inkubatora u Hrvatskoj.

Zvonimir Mršić, bivši gradonačelnik Koprivnice i trenutni predsjednik uprave Podravke, govorio je o važnosti razvoja malog i srednjeg poduzetništva iz perspektive velike industrije.

Objasnio je i nedavno zatvaranje podravkine pekare, potez koji je izazvao polemike među građanima Koprivnice.

„Bili smo drugi ili treći ponuditelj dnevnog programa kruha i peciva u Koprivničko-križevačkoj županiji. Internacionalna kompanija se ne može baviti nečim što se odnosi na djelić jedne male regije. Mi smo odlučili ne baviti se time, čime smo stvorili pretpostavku da lokalni pekari ojačaju“, rekao je Mršić.

Poduzetničkim čudom u gradiću iz male regije Mršić je nazvao Podravkinu kupnju slovenskog Žita i vjerojatno preuzimanje neimenovane banke koje bi uskoro trebala provesti Podravska banka. Kako doznajemo, radi se Kreditnoj banci Zagreb s kojom je Podravska banka u fazi pregovora o korporativnom povezivanju.

Mršić je Sveučilište Sjever naveo kao jedan od ključnih dijelova „klijališta novih ideja“ koje će stvoriti novu, dodatnu vrijednost ili pomoći Podravki da bude efikasnija, inovativnija i progresivnija.

„Nadam se da će se Sveučilište Sjever nastaviti ovako dinamično razvijati“, zaključio je Mršić.

Jedan od osnivača Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, Saša Cvetojević, okupljene je proveo kroz sve faze pokretanja posla – od ideje do finalnog proizvoda. Svojim je zabavnim nastupom oduševio prisutne studente i srednjoškolce i dobio brojna pitanja.

Konferencija je završila panel-raspravom o važnosti poduzetničkog inkubatora za brži razvoj svakog projekta pod moderaturom Saše Cvetojevića.

Nakon završetka konferencije, Cvetojević je za Pressedan prokomentirao Podravkinu akviziciju slovenskog Žita:

„To je izuzetno hrabar potez i za mene jako dobra vijest. Podravkina akvizicija Žita je već treće veliko preuzimanje od strane hrvatskih tvrtki u regiji. čime smo praktički zagospodarili prehrambenom industrijom i distribucijom robe široke potrošnje, što je jako dobro za Hrvatsku.

Žito je bilo svojevrsna meta za preuzimanje, Podravka se za njega izborila u konkurenciji drugih tvrtki i ako to pravilno iskoriste, može puno značiti za cijeli kraj, a ne samo za Podravku.

To nije potez bez rizika, ali drago mi je da se Podravka napokon kreće naprijed jer, ako se pogleda bilanca posljednjih desetak godina, Podravka je stajala na mjestu, a ovaj bi potez tu stagnaciju mogao prekinuti.“

?>