DRUŠTVO

Poslodavcima najviše nedostaju radnici iz jednostavnih zanimanja (poljoprivreda, šumarstvo, građevinarstvo, industrija itd.), dok se na drugom mjestu nalaze znanstvenici, inženjeri i stručnjaci. Slijede ih obrtnička, uslužna i trgovačka zanimanja, a potražnja je nešto manja za tehničarima, rukovoditeljima i stručnim suradnicima. Administrativni službenici zauzeli su posljednje mjesto potražnje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz siječnja 2016. godine, u Hrvatskoj je evidentirano 293 236 nezaposlenih osoba; u Koprivničko-križevačkoj županiji oko 6 400, od čega je 2 200 mladih do 29 godine života. Prosječnu novčanu naknadu u iznosu od 1 895 kuna u siječnju ove godine primilo je 19 % od ukupnog broja nezaposlenih u županiji.

Za razliku od ostalih, Koprivničko-križevačka županija četvrtu godinu zaredom bilježi pad nezaposlenosti. Naime, u siječnju ove godine, u odnosu na prošlu, smanjena je za 16 %. Najveći broj nezaposlenih, nešto više od 50 %, ima stečenu srednju stručnu spremu, dok je onih s višom i visokom manje od 10 %.

Interes nezaposlenih nešto je drugačiji. Najtraženije ponude u srednjoj stručnoj spremi za poslovima su vrtlarskog radnika za jednostavne vrtlarske i hortikulturne radove, a slijede poslovi konobara, kuhara, blagajnika, prodavača, zidara, automehaničara i elektroinstalatera. Kod nezaposlenih s višim stupnjem obrazovanja najveća je potražnja za diplomiranim ekonomistima, odgajateljima predškolske djece, doktorima medicine, učiteljima razredne nastave i profesorima matematike. Nešto je manja potražnja za poslove diplomiranog pravnika i psihologa.

 

 

 

 

?>