SVEUČILIŠTE SJEVER

Tijekom drugog semestra, u sklopu kolegija Novinarska radionica, na Medijsko sveučilište svratila su poznata imena domaćeg novinarstva.

Među prvima koji je zbog nas potegnuo do Koprivnice, i to čak iz Sarajeva, bio je Goran Milić, televizijski novinar koji je urednički stolac na HTV-u zamijenio onim na Al Jazeeri. On je studentima, među ostalim, poručio da nastoje iskoristiti sve što im moderne tehnologije i globalizacija danas pružaju:
„ Ako istovremeno znate pisati, snimati i montirati, već ćete biti konkurentni“  kazao je Milić, dodajući kako je iznimno važno od samoga početka krenuti s praktičnim radom.
Na važnost edukacije novinara u sklopu svog predavanja podsjetio je i novinar Mirko Mlakar koji vjeruje da postoje i uspješniji modeli obrazovanja novinara od onih koji se trenutno primjenjuju u Hrvatskoj.

S nama se družila i Jasna Babić, jedna od poznatijih domaćih istraživačkih novinarki. U svoja dva gostovanja na Sveučilištu, prisjetila se nekih od zanimljivijih slučajeva na kojima je radila, među ostalim i priče koja je najavila početak rata u Hrvatskoj.
„Fotograf i ja smo iz sasvim drugih razloga putovali na jedno snimanje na jug, međutim u blizini Knina zaustavila nas je i zarobila srpska patrola. Jednom su mladiću naredili da nas odvede u neku šupu i, kad smo se već gotovo pomirili s tim da je to naš kraj, mladić nam se smilovao i naredio nam da bježimo prema obližnjoj šumi. Nekako smo se uspjeli vratiti u Zagreb gdje sam, umjesto planirane reportaže, napisala priču o našem iskustvu. Nakon što je u novinama objavljen moj tekst pod naslovom Rat je počeo, mojeg urednika je nazvao Franjo Tuđman osobno kako bi nas nagrdio zbog širenja panike među ljudima“

Na Sveučilištu je gostovala i novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić, poznata po otkriću brojnih afera vezanih za zdravstvo:
„Priča o zlostavljanju štićenika u Caritasovu domu u Brezovici među rijetkima je koje su mi jako teške pale. Nije bilo nimalo lako slušati ta ružna svjedočanstva“ – kazala je Škaričić, izabrana ovih dana i za novinarku godine.

Među posjećenijim predavanjima na Sveučilištu bilo je ono Domagoja Margetića. On je za posjeta Medijskom sveučilištu bio, prema vlastitom svjedočantsvu, već 21 dan u štrajku glađu kojim je, kako je rekao, želio upozoriti na loš položaj istraživačkih novinara u Hrvatskoj.

U goste nam je nedavno stigla i Gordana Simonović, predsjednica Upravnog vijeća HINA-e koja je trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu ocijenila lošim zbog netransparentnosti vlasništva u medijskim kućama.

Od svih gostujućih predavača,  na najužarenijem stolcu u zgradi Medijskog sveučilišta sjedio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, koji se morao dobrano potruditi kako bi uvjerio studente kako udruženje kojemu je na čelu danas ulaže dovoljno napora da se zaštite prava novinara u Hrvatskoj.

?>