Film

Tko se još sjeća Terminatora? Ili pak Jamesa Bonda, taksista De Nira, Marlona Branda i čitavog niza glumačkih fosila od kojih su ostale samo nezaboravne filmske fraze.

Među nama vjerojatno ne postoji netko tko nije čuo za kibernetički organizam zvan Terminator. Njega je još 1984. godine u američkom znanstvenofantastičnom filmu utjelovio Arnold Schwarzenegger. Osim po nevjerojatnim mišićima, ovog snagatora pamtimo i po njegovoj poznatoj rečenici „I’ll be back“, kojom prijeti da će se vratiti. I, naravno, svaki put ispuni dano obećanje. Spomene li netko ovu frazu, automatski se prisjećamo opakog Schwarzeneggerova lica koje to izgovara. A kultnu rečenicu spomenuo je toliko puta da je vjerojatno dosadila i njemu.

Još jedan svima poznati akcijski junak je James Bond, poznat kao tajni agent 007. On se, osim što na svakom koraku zavodi žene i spašava svijet, neprestano predstavlja kao „Bond, James Bond“. Možda nam to njegovo predstavljanje svaki put zvuči kao da slušamo papagaja, no upravo je to ono što ga čini posebnim i po čemu ga pamtimo. Kad izgovara tu rečenicu, Bond djeluje šarmantno i samopouzdano, pa nije ni čudo da sve filmske dive na to odmah padnu.

U američkom filmu Taksist iz 1976. glavnu ulogu osamljena taksista Travisa Bicklea odigrao je Robert De Niro. Upravo iz ovog filma potječe rečenica „You talkin’ to me?“ koju bismo preveli kao „Obraćaš li se ti to meni?“. Spomenuta De Nirova izjava postala je toliko popularna da se kasnije počela koristila u svakodnevnom razgovoru.

Popularne kultne fraze ne pripadaju samo akcijskim filmovima i njihovim junacima. Još 1939. godine u ljubavnoj drami Zameo ih vjetar Clark Gable u ulozi Rhetta Butlera kaže svojoj Dragoj Scarlet O’Hari: „Frankly, my dear, I don’t give a damn.“ Prijevod na naš materinski jezik otprilike je „Iskreno rečeno, baš me briga“. U svojoj izvornoj verziji fraza dakako djeluje mnogo bolje, uvjerljivije i moćnije. Nakon ovih izgovorenih riječi Rhett Butler napušta Scarlet O’Haru. Ova je izjava, kao neka vrsta psovke, djelovala prilično opako u vrijeme kad je nastala.

Ljubitelji romantičnih drama, ali i oni koji to nisu, zasigurno se sjećaju filma Dirty Dancing, nama poznatog kao Prljavi ples. Ovog filmskog klasika iz 1987. godine prisjećamo se ponajprije zbog popularne i Oscarom nagrađene pjesme The Time of my Life. Osim toga, u filmu instruktor plesa Johny izgovara nezaboravnu filmsku rečenicu „Nobody puts Baby in a Corner“. Ona na neki način predstavlja vrhunac radnje, a odnosi se na sedamnaestogodišnju Baby. Baby je zaljubljena u svog plesnog instruktora Johnyja i potpuno je njime očarana. Film završava romantičnom scenom njihova plesa u kojem Baby skoči u Johnyjevo naručje, a on je visoko podigne.

„I love the smell of napalm in the morning, it smells like victory“ – kultna je rečenica koju izgovara pukovnik Kilgore u filmu Apokalipsa danas. Radnja se odvija za vrijeme Vijetnamskog rata, a trijumfalna rečenica „Volim miris napalma ujutro, miriše kao pobjeda“ označava vrhunac bitke nakon napada napalmom.

Iako su prošla desetljeća od trenutka kada su ove rečenice spomenute na filmskim platnima, mi ih se i dalje prisjećamo s oduševljenjem. Nezaboravni su i legendarni glumci koji ih u filmovima izgovaraju. Fraze su dosegle toliku popularnost da ponekad neke od njih koristimo čak i u razgovoru. Spomene li ih netko drugi, odmah se prisjetimo glumaca, filma ili pak razdoblja koje su obilježile.

?>