Glazba

Absortick je jedan od novijih bendova na hrvatskoj glazbenoj sceni, čiji se glazbeni izričaj svrstava u psihodelični melodični metal. Obožavatelji ih smatraju kvalitetnim osvježenjem u tom žanru. Bubnjar Dino Petrina za Pressedan otkriva nešto više o osnivanju Absorticka, dosadašnjim uspjesima i planovima za budućnost.

Kada je i kako nastao bend?

Osnovni smo 2010. godine, najprije kao cover-bend, i to onako iz čiste zabave – ništa preozbiljno. Možete zaključiti kako smo bili poprilično mladi kad smo krenuli. Bend su činila četiri člana, od kojih jedan više nije dio benda, a ostala smo trojica Borna, Gabriel i ja. U lipnju 2012. godine došlo je do kratkog prekida suradnje. U svibnju 2013. godine ponovno smo se okupili i odlučili da otvaramo jedno sasvim novo poglavlje benda. Krenuli smo u nove avanture, isključivo kao autorski bend.

Kakav je žanr Absorticka i kako je nastalo ime?

Najlakše je zapravo reći da smo moderni metal – to na neki način najbolje sumira sve što radimo. Ako već treba precizirati, onda bi to bio moderni psihodelični melodični metal, budući da svi volimo psihodeliju i u nekim pjesmama ima tih elemenata. Uza žestoke riffovegrowlanje i screamanje, ima i finih melodičnih, pjevnih i laganih dijelova. Naš gitarist Marko nazvao je to chillcore, kao vrsta corea uz koji se možeš opustiti pa, eto, možete to zvati i tako. Ime je nastalo totalno nasumice. Kombinacija je nekih riječi, a djelo je našeg frontmena Borne, stoga on to najbolje zna. Ime je specifično, unikatno i jedino na svijetu, što je prednost jer, ako na Googleu utipkate riječ Absortick, dobivate samo rezultate vezane uz nas. Nije rijetkost da nam se ime negdje krivo napiše ili da nas netko ne razumije kad mu kažemo kako se zovemo , ali na to smo navikli i zapravo je simpatično.

Tko su vam uzori?

Teško je nekoga posebno istaknuti, ali bendovi koje volimo i koji su utjecali na našu percepciju glazbe su Iron Maiden, Avenged Sevenfold, Pink Floyd, Slipknot, Queen… Tu su i neki noviji bendovi poput Peripheryja i Tesseracta, Asking Alexandrie i slično. U zadnje vrijeme volimo slušati i nešto drugačije izvođače, primjerice twenty one pilots i Panic! at the disco.

Imate li već nešto snimljeno?

Snimili smo samo jedan EP, Waiting For Tomorrow, koji sadrži 6 pjesama. Objavljen je u ožujku 2014. i možete ga pronaći na našem Bandcampu ili na YouTubeu (na njemačkom kanalu Core Community). Za naslovnu pjesmu EP-a snimili smo i prvi spot koji je također objavljen u ožujku 2014. U travnju prošle godine snimili smo i izbacili novi singl, Reason to exist (koji više nije tako novi), a naći će se na našem prvom LP albumu, u sklopu čega će doživjeti produkcijske promjene. I’m Sorry Father, nova pjesma, snimljena je i čeka montiranje spota koji je u fazi nastajanja.

Gdje ste svirali i planirate li negdje uskoro?

Što se tiče svirki, rekao bih da iza sebe imamo stotinjak nastupa. Svirali smo u nekoliko hrvatskih gradova, a najdraže svirke bile su nam u Zagrebu i Splitu, točnije u klubovima Vintage Industrial Bar (u sklopu programa Good Vibrations) i Judino Drvo. Još uvijek čekamo na nastup u inozemstvu i nadamo se da će uskoro i to doći na red. Trenutno nemamo zakazanih svirki i nismo svirali skoro godinu dana. Jedan od najbitnijih razloga jest gubitak prostorije za probe, u kojoj smo stvarali 3 godine. To nas je usporilo u svim aspektima, ali svakako uskoro planiramo aktivnije krenuti s koncertnim aktivnostima.

Osim sviranjem, čime se još bavite?

Gabriel studira Odnose s javnošću na zagrebačkom VERN-u, a prije toga je pauzirao godinu i volontirao u karlovačkim udrugama, organizirao koncerte i slično. Borna radi u obiteljskoj tvrtki koja se bavi razglasom i rasvjetom, a bacio se i u glazbene produkcijske vode. Karlo studira Ekonomiju na karlovačkom veleučilištu, dok je Marko odustao od Ekonomije na VERN-u i čeka stažiranje na poziciji medicinskog tehničara. Ja uživam na burzi i tražim posao. Inače, hobi mi je rad s rasvjetom. Generalno govoreći, igramo igrice, naravno.

Postoji li suradnja s nekim drugim bendovima?

Nažalost, ne. Poznanstva su tu i u dobrim smo odnosima s nekoliko bendova, ali nismo još imali priliku biti dio nekog projekta.

Koji su vam planovi za budućnost?

Najprije moramo završiti snimanje novog spota, a onda, na svirci u nekom klubu, odraditi i premijeru spota. Zatim planiramo završiti album i tu i tamo nabaciti koju svirku, a na ljeto izbaciti cijeli album i krenuti s promocijom. U igri su neki spotovi, ali više o tome neki drugi put.

?>