ŽIVOT

Našem je organizmu potreban unos energetskih tvari i ne bismo smjeli preskakati međuobroke jer živimo aktivnim načinom života. Uz tri glavna obroka dnevno (doručak, ručak i večeru), između svakako treba uvrstiti i međuobrok, no ne bilo kakav jer nas neke namirnice mogu lažno zasititi. Poanta je u tome da pronađemo idealan obrok koji će nam dati energije do idućega.

Zbog fakultetskih obaveza, studenti često ne stignu pripremiti kvalitetan i zdrav međuobrok. U vrijeme pauze najlakše je otići u obližnju pekaru ili fast food i zadovoljiti se takvom hranom. Neki od njih zavaravaju se kavama i cigaretama te tako čine još veću štetu.

„Budući da mi je cijeli dan ispunjen obavezama, međuobroci su mi itekako potrebni. U torbi uvijek imam bananu, a često se nađe i mali sendvič od integralnog kruha, malo šunke i salate“, priznaje studentica Nikolina.

Uz malo pripreme i dobre volje, moguće je napraviti balans između pravilne prehrane i svakodnevnih obaveza. Međuobrok bi trebao sadržavati zdrave ugljikohidrate koji će dati energiju i proteine za izgradnju mišićne mase.

„Gotovo svaki dan imam međuobroke, a najdraži su mi oni puni orašastih plodova poput badema, lješnjaka i raznih sjemenki“, kaže studentica Izidora.
12182101_10206212621207019_388184602_n
Zdravi međuobroci koje bi svatko trebao konzumirati su:

– suho i svježe voće i povrće

– orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi)

– pomno odabrani mliječni proizvodi (svježi sir, grčki jogurt, mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće)

– integralna peciva i žitarice (zob, ječam, smeđa riža).

Dobra je organizacija ključ svega!

?>