JA,NOVINAR

Udruga Šinterice dobra srca ima težak, ali plemenit poziv. Ponose se svojim tetama čuvalicama koje su zaslužne za  udomljenja, ali i spas brojnih životinja.

Proveli smo jedno prohladno prijepodne u društvu volontera udruge Šinterice dobra srca. Kao i svako drugo jutro u 11 sati volonteri dolaze na svoj omiljeni posao, u sklonište mačaka nazvano od milja Mačkovec. Odmah po dolasku nailazimo na nesvakidašnji prizor, mnoštvo mačaka trčkara livadom, dok neke odmaraju na travnjaku ispred utočišta i upijaju zrake sunca. Dvije volonterke sjede za stolom okružene macama. Svaka od njih ima po tri mace na krilu, maze ih i razgovaraju s njima. Mačkovec se nalazi u sklopu Kampusa, tj. bivše vojarne u Koprivnici, u iznajmljenom prostoru gdje su smještene napuštene mačke koje prema riječima predsjednice Udruge Šinterice dobra srca, Nine Verčević traže svoje „zauvijek domove“. Nasmiješene volonterke prepričavaju nam jedan dan proveden sa svojim štićenicima. Radni dan dvadesetak volontera podijeljenih u dvije smjene započinje puštanjem maca van na igru, njihovim hranjenjem te dezinfekcijom i čišćenjem prostora skloništa.

Predsjednica Udruge Nina upoznala nas je s počecima rada skloništa, izazovima s kojima se svakodnevno susreću te nam je kroz daljnji razgovor opisala tijek prihvaćanja napuštene mace u sklonište, njeno socijaliziranje i pripremanje za udomljavanje. Od početka rada udruge kroz sklonište je prošlo tristotinjak životinja, a trenutno volonteri brinu o 69 mačaka. Osim mačaka koje su dostupne za udomljavanje neke su smještene kod volontera jer trenutno ne mogu biti zajedno s drugim mačkama, primjerice mačka koja ima epilepsiju, dvije mačke koje imaju mačju sidu ili druge bolesti. Kroz dan, uz suhu hranu koja je stalno u zdjelicama, potroše još oko 20 konzervi mačje hrane. Donacije hrane primaju iz Zoocity-a i Dm-a i svih dobrih ljudi koji vole mačke.

„Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet”

Kako izgleda radni dan volontera? Igrom slučaja na dan našeg dolaska stiglo je i novo napušteno biće. Pratili smo tijek događaja kod zaprimanja nove mace. Volonterke je odmah odvajaju u karantenu gdje će proći cijepljenje, čišćenje od parazita i pretrage na mačju sidu i leukemiju. Važno je utvrditi da je mačka potpuno zdrava kako bi mace u skloništu zaštitili od mogućih zaraza. U karanteni maca ostaje prosječno mjesec dana, naravno to ovisi o zdravstvenom stanju mačke. Nakon karantene maca dolazi u dnevni boravak gdje može slobodno izlaziti iz Mačkovca, odnosno može uživati u jutarnjim i popodnevnim šetnjama i igri s drugima. Nina nam uz osmijeh kaže: „Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet”.

Danas volontira i Tina, grafička dizajnerica iz Koprivnice. Trenutno brine i o ozlijeđenom šišmišu koji polako postaje članom njihove zajednice. Kod zbrinjavanja divljih životinja udruga surađuje sa Association for Wild Animals Protection i skloništima diljem svijeta, oko zbrinjavanja šišmiša surađuju sa skloništem iz Texasa. Volontira od početka rada udruge i prepričava nam svoja iskustva. Kaže kako su najljepši trenuci udruge kada se jave udomitelji, ostvari se kvalitetno udomljenje, spozna se da je došlo do kemije između mačke i čovjeka. Kada si karakterno odgovaraju,  takva udomljenja su joj najdraža. Sretni su i kada teško bolesne mačke ozdrave, to su trenuci za pamćenje koji ih tjeraju dalje, kao i sve lijepe geste poput donacija i poruka podrške. Puno je lijepih trenutaka, ali nažalost ima i onih teških kad se mačke razbole ili uginu.

Volonterke uz svoje poslove i obitelji svakodnevno brinu o napuštenim dlakavcima

Tina nam kaže kako je u tim trenucima teško nastaviti dalje, ali zahvaljujući ovim ljepšim trenucima kojih je zasigurno više imaju snage za nastavak borbe i brige oko mačaka. Uzima kaput i žuri na hranilište koji brine o slobodno živućim mačkama koje obitavaju u centru grada. To su divlje mačke koje se ne mogu pripitomiti i skloniti u Mačkovec. U centru se nalaze dvije lokacije za hranjenje, jedna je na tržnici, a druga u Svilarskoj ulici. U međuvremenu Nina priprema izvještaj za poslijepodnevnu smjernu volontera. Najčešće volonteri dolaze oko 18 sati i ostaju do 22 sata, ovisno o količini posla. Mačke kojima je potrebna zdravstvena skrb odvoze veterinaru. Tete čuvalice i svi članovi i volonteri Udruge zlato su koje Šinterice imaju, težak je ovo “posao” i rijetko tko to može. Za kraj nam je Nina rekla da se jako ponosi svim volonterima i da su sve tete čuvalice  podjednako zaslužne za broj udomljenja i broj životinja koje se spase.

?>