DRUŠTVO

Rezultati istraživanja „Potencijali mladih u Gradu Varaždinu“

U Centru za mlade Varaždin u srijedu, 12. lipnja predstavljeni su rezultati istraživanja „Potencijali mladih u gradu Varaždinu“ koje su zajednički proveli Grad Varaždin i inicijativa Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022 u sklopu europskog projekta „Baraka za dijalog“. O rezultatima istraživanja govorili su gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, privremena pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Grada Varaždina Mirna Kezele, mag. psihologije Monika Melnjak i koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. Nino Preložnjak.

U istraživanju sudjelovalo više 1600 mladih

803 ispunilo je cijelu anketu. Najveći broj sudionika u istraživanju pripada kategoriji adolescenata i mladih do 23 godine. Većinu ispitanika činile su žene, a čak 1% su transrodne osobe. 87% izjašnjava se heteroseksualnim osobama, dok se njih 9% izjašnjava homoseksualnim i biseksualnim osobama. Uglavnom žive s obitelji, a prihod po osobi unutar obitelji uglavnom iznosi 2000 do 4000 kuna, što je hrvatski standard. Oko 22% ispitanika smatra se ateistima/agnosticima, a 17% bilježi da pripadaju alternativnoj društvenoj skupini (punk, rock, metal).

Mlada osoba u Varaždinu veći dio vremena provodi slušajući glazbu, družeći se s prijateljima i obitelji, izlazi u kafiće, obavlja kućanske i obiteljske poslove te se posvećuje osobnom razvoju. Od iznimne im je važnosti biti okružen dobrim prijateljima, važno im je pružanje mogućnosti da se mogu baviti čime žele, ali i dobar materijalni položaj.

Kako privući mlade da nastave školovanje u Varaždinu?

37% smatra da treba osmisliti programe u suradnji s fakultetima koji bi najboljim studentima po završetku studija osigurali pripravništvo ili posao u struci, ukupno 32% ispitanika smatra da vladajuća većina treba osigurati besplatno više ili visoko obrazovanje za sve, dok oko 34% ispitanika smatra da treba osigurati osnivanje dodatnih viših škola i fakulteta.

Oko 69% ispitanika smatra da su za ostanak u Varaždinu, odnosno preseljenje ili povratak u Varaždin važna dobra financijska primanja, Sličan postotak smatra da su za to važni stabilan i stalan posao, a ističu da je to posao u kojem mogu napredovati. Oko 61% ispitanika smatra da je ostanak, preseljenje ili povratak u Varaždin potrebno riješiti stambeno pitanje (npr. subvencionirano podstanarstvo, vlastita nekretnina, stanovi za mlade).

Nedostatak životne perspektive kao najvažniji problem

Muči ih neizvjesna mogućnost zapošljavanja, važnost „poznanstva i veza“, a ne sposobnost i stručnost, te nedostatak interesa za društvena i politička zbivanja što rezultira niskom uključenošću mladih u kreiranje politika za mlade.

Za rješavanje problema mladih u gradu najodgovornijim smatraju lokalnu vlast (40%), same mlade i roditelje. Ipak, ispitanici iz vlastitog iskustva zaključuju da su za uspjeh u Varaždinu važni osobna snalažljivost i upornost, profesionalna odgovornost i zalaganje na poslu i osobne ili obiteljske „veze“ i poznanstva.

Mladi nisu upoznati s podrškom koju im Grad nudi

Čak 49% ispitanika nikad nisu čuli za Centar za mlade. Informacije o događajima i novostima o Varaždinu mladi najviše saznaju preko društvenih mreža – FB, IG, Twitter, čak njih 75% daje taj odgovor. Smatraju da bi u Centru za mlade trebao postojati program radionica usvajanja životnih vještina (komunikacija, odnosi, profesionalno predstavljanje i sl.), zatim nuditi usluge informiranja u području obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti, te različita savjetovališta za mlade (mentalno zdravlje, profesionalna orijentacija, suzbijanje ovisnosti među mladima i dr.).

Generalno, sudionici smatraju da u gradu najviše nedostaje prostora na otvorenom (23%), prostora u kojima bi se mogli kreativno izražavati (20%) te klubova (19%). (sl.5) U istom pitanju mnogo njih dodatno bilježi kako smatra da nedostaje klubova, ali s glazbom koja nije „narodna“.

Nino Preložnjak, koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022.
Nino Preložnjak, koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022.

Nakon predstavljanja rezultata ankete, riječ je imao koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022., Nino Preložnjak, koji je kao prioritete istaknuo stambenu politiku i politiku zapošljavanja bazirajući se na rezultate ankete. Gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan Čehok, naglasio je kako ovim projektom žele mladim ljudima omogućiti da se sami izraze te smatra kako državne institucije, ali i oni izvan institucija ne pružaju dovoljno podrške mladima, a bez toga, oni neće uspjeti.

?>