Humor

Jesu li studenti klišej koji viđamo u filmovima? Većinu vremena lijeni, neuredni i mamurni? Možda… Ne možemo ih sve strpati u isti koš, no postoje tri vrste studenata.

Prvi primjer je Josip. Josipu je mama cijeli život kuhala, prala rublje, plaćala račune i prekidala s njegovim curama. Dobro, možda ne ovo zadnje, ali radila je sve ono što majke rade za svoju desetogodišnju djecu. Josip sad ima 19 godina. Nakon što je pokušao kuhati, na brzo biranje postavio je broj vatrogasaca. Josip je gladan jer Koprivnica nema menzu. Pekara mu je kao drugi dom. Budi se oko osam i redovito je na predavanjima. Jedan je od onih koji čak nose bilježnice na predavanje. Navečer zove mamu kako bi joj rekao što je jeo i kako je bilo na predavanjima.

student

Luka nema pojma tko je Josip. Možda ni ne zna što točno studira. Budi se oko podneva. Ne kuha kavu jer ne zna i ne da mu se. Radije na Fejs napiše status „Netko kava?“. Većinu je vremena lijen, a za kavu ne može pitati punom rečenicom. Njemu je to u redu. Roditelji mu plaćaju faks, hranu i život u drugom gradu. Poslije predavanja, ako se uopće odluči na taj pothvat, ide na pivu s ekipom. Jedna piva nikad nije bila jedna piva. Sljedeće je jutro mamuran i opet se budi oko podneva. Ispiti su mu najstresnije vrijeme, pogotovo zato što nitko ne želi na pivu. Vjerojatno će odustati od faksa nakon ispitnih rokova.

Ivana je drugačija. Studira i radi u isto vrijeme. Nema vremena za odlazak na pivu poslije predavanja. Nema ni društveni život. U slobodno vrijeme pokušava učiti i nadoknaditi propušteno. Uči u pauzama od posla i odlična je studentica. Kasnije će otići raditi u inozemstvo jer će joj Luka uzeti posao.

Većina studenata prošla je kroz isto. Prvi smo put iskusili život bez roditelja. Suočili se s odgovornostima kojima nas nisu nikad učili u školi. Natjerali se napraviti nešto novo, ludo i nezaboravno – otišli sami platiti račune. U jednom trenutku bili smo prelijeni skuhati čaj, a u drugom imali napad kreativnosti. Nije svaki student isti. Svi u sebi imamo karakteristike Josipa, Ivane i Luke.

?>