Hrana

Prolazeći kroz razna studentska iskustva, studentima, osim učenja, najviše vremena oduzima kuhanje. Svaki je početak težak. Studente najprije očekuje međusobno upoznavanje, a zatim upoznavanje s dotad nepoznatim kulinarskim vještinama. Roditelji ponekad šalju smrznuto meso i razno povrće, a svako jutro uslijedi isto pitanje: „Što sad s time?“

„Nazvat ću mamu i pitati što da radim“, viču jedni dok drugi u kuhinji traže alternativu u obliku sendviča ili broja najbliže pizzerije. Brza prehrana uvijek je najlakše rješenje koje nije najzdravije. Studenti su prisliljeni pronalaziti nove opcije i rješenja, a prava avantura počinje tek kada se novčanik isprazni.

12196175_1659559137625847_1578887036227400950_n

„S obzirom na to da je studentski život sam po sebi uglavnom skup, ujutro jedem nešto jednostavno kao što su zobene pahuljice s mlijekom ili jogurtom ili pak neku voćku. Zatim ništa do ručka koji je, naravno, u menzi. Tamo otprilike uvijek isto: cordon blue, pomfrit, salata i neki desert koji je na meniju. Za večeru opet nešto jednostavno, primjerice sendvič“, priznaje E. T., studentica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike.

12193632_1659559164292511_6475518820931392192_n

„Budući da nemam iksicu, uglavnom jedem hranu koju uhvatim na sniženju. Većinom su to sir i neka salama i nešto od kiselog povrća kao što su krastavci i slično. Tu i tamo se, ako pronađem namirnice po nižoj cijeni od uobičajene, nađe i nešto kuhano“, izjavljuje Antonio Šolaja, student Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Pomoću recepata s interneta i majčinskih savjeta studenti najčešće započnu kuhati jednostavnija jela. U početku su to pomfrit i pohano mesa uz neku salatu. Kasnije nije problem pripremiti ni pravi ručak koji uključuje razne umake, meso na više načina, obroke s više povrća, a tu i tamo poneki kolač. Većina se studenata ipak oslanja na menzu.

11201493_1659559147625846_1090082764524566987_n
„Na prvoj sam se godini svaki dan hranila u menzi. Ponekad bih u stanu nešto skuhala, primjerice tjesteninu ili hrenovke… Uglavnom brza hrana. Ali menza mi je bila glavna. Sva sreća pa su zagrebačke menze dosta dobre, pogotovo u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’ (tzv. Sava). Teško je kad doma mama sve radi, pa nemam priliku sama nešto naučiti kuhati, a i nisam ni previše zainteresirana. Dobar stari sendvič uvijek je spas za takve poput mene“, kaže Ines Topalović, studentica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.

„Hrana je u menzi dosta dobra s obzirom na to da nam je menza u restoranu hotela, pa možemo naručiti što želimo. Najčešće jedem juhu od brokule, pohanu piletinu, njoke, umak od gorgonzole i zelenu salatu. Ponekad pojedem i lazanje, pizzu, rižoto od liganja, pohani oslić, pržene lignje, pomfri.. Kad sam u stanu, jedem ciklu, posni sir i tunu, a ujutro pahuljice ili dvopek i sirni namaz“, otkriva A. M., studentica Učiteljskog fakulteta u Gospiću.

?>