Putovanja

Posjetili smo Graz, austrijski grad koji je po veličini odmah iza glavnog grada Beča. Prva asocijacija većine Hrvata na Graz je shopping. No ako volite kulturu, povijest i putovanja, može vam ponuditi puno više od shoppinga.

Ime mu dolazi od slavenske riječi gradec što znači mali dvorac na vrhu brda, odakle je Graz i započeo svoju povijest. Smješten je na rijeci Muri i centar je predivne Štajerske, a broji oko 250 tisuća stanovnika, od kojih je Hrvata nešto više od tisuću. Graz je u povijesti bio centar Vojne krajine, a jedno vrijeme i glavni grad Habsburške Monarhije, stoga ne iznenađuje činjenica da tamo živi i velik broj Hrvata koji imaju i vlastitu pokrajinu na granici s Mađarskom – Gradišće ili Burgenland.

Osim bogate povijesti, Graz je industrijsko i gospodarsko središte, zbog čega mnogi susjedi dolaze po krpice. Tako smo se i mi zaustavili u Seiersberg shopping centru koji se nalazi u predgrađu. Nakon kupovine smo autobusom došli do Kunsthausa, futurističke zgrade muzeja suvremenih umjetnosti svemirskog oblika. Puna je pipaka, odnosno ostakljenih otvora za prolazak svjetla, a oko nje su zračni mjehurići koji lebde iznad staklenog prizemlja koje noću mijenja boje. No ovaj put je bilo jednobojno; vjerojatno nije bilo raspoloženo.

DSC_0711

Prvo što smo posjetili u centru Graza bilo je brdo na kojem se nalazi utvrda Schlossberg. Na brdo strmine od 61 posto odvezla nas je uspinjača. Imali smo sreće jer smo se tamo našli u subotu kad je karta za uspinjaču besplatna. Inače je cijena između 1,10 eura i 4,70 eura, ovisno koliko dugo se gore želite zadržati. Osim uspinjače možete koristiti lift ili stube. Lift ćete također morati platiti, a stube su besplatne. Na samom vrhu možete nešto prigristi, popiti kuhano vino, fotografirati se te uživati u prirodi i pogledu na cijeli Graz. Na proljeće je posebno lijepo jer se sve šareni od cvijeća i upravo je ta priroda mamac za brojne rekreativce.

DSC_0581

Ovdje su smješteni i glavni gradski simboli – Uhrturm i Glockenturm – prepoznatljive ikone Graza i okolice. Glavne značajke Uhrturma su njegove velike satne kazaljke i tri zvona koja se nalaze unutar zidova, od kojih je jedno služilo isključivo za signaliziranje požara.

Jedna od atrakcija Graza svakako je umjetni otok čelične konstrukcije u obliku školjke Murainsel (Otok na Muri) u kojoj se okuplja kulturna krema. Mostom je vezana za obje obale rijeke, ali nije fiksirana za dno, što znači da jednostavno pluta po površini i lagano se ljuljuška. Služi za održavanje koncerata i priredbi – uglavnom performansi umjetnika. Tamo možete popiti kavu i nešto pojesti; sve prema potrebi.

DSC_0546

Nakon spuštanja u grad zamijetit ćete zanimljive građevinske fasade kojima dominiraju secesija, barok i renesansa. Najpoznatija crkva je katedrala Domkirche iz 15. stoljeća, a mješavina je gotičkog i baroknog stila. U centru se nalaze i ledene jaslice koje su se nažalost počele taliti zbog previsoke temperature za ovo doba godine.

Središte gradskog života svakako je Hauptplaz, centralni trg. Svi važni događaji se odvijaju ovdje, svi tramvaji i autobusi ovuda prolaze, svi najskuplji dućani su u njegovoj blizini. U blagdansko vrijeme prepun je štandova sa suvenirima, igračkama i raznim poslasticama među kojima su svakako najpoznatije austrijske kobasice i kuhano vino. Za kuhano vino ćete platiti 3 eura, a ako želite i šalicu – 5 eura. Pritom morate biti oprezni jer vam neće vratiti novac ako ne vratite šalicu; smatraju da ste je zadržali kao suvenir. Cijene kobasica i hot doga kreću su između 2 i 3 eura.

DSC_0755

Nedaleko od Hauptplatza nalazi se robna kuća Kastner & Öhler koja odiše luksuzom – skupim parfumerijama te Armani i Hugo Boss dućanima. Nema onog što tamo nećete pronaći, ali zato ćete morati malo dublje posegnuti u džep.

Ako odete zapadno od glavnog trga, primijetit ćete kako svaka ulica priča svoju priču, odnosno svaku krasi drugačiji božićni simbol. U jednoj su to zvjezdice, u drugoj pokloni, u trećoj božićne kuglice… Upravo jedna od tih ulica odvest će vas u Kinder Advent gdje možete ostaviti djecu na igranju, a vi popiti kavu. Bogatstvo i šarolikost slatkiša, igračaka, vrtuljaka, vlakića i slično neće ostaviti ravnodušnim nijednog mališana.

DSC_0699

Osim mirisa kuhanog vina, punča i čaja, trgom se, kao i ostatkom grada, šire prijateljstvo, zajedništvo i dobre emocije. Grad je prepun turista i domaćih ljudi, a zauzet je svaki stol na trgu. Unatoč velikim gužvama, svi su nasmijani i ljubazni što je pravo osvježenje u usporedbi s mentalitetom hrvatskih građana.

Spomenuti Kunsthaus i Murainsel napravljeni su tijekom 2003. godine koja je Austrijancima bila značajna: Graz je bio Europski grad kulture, a to je svakako, kako titula i nalaže, doprinijelo ekspanziji kulturnih zbivanja i otvaranju važnih objekata.

Na kraju ovog izleta sa sigurnošću možemo tvrditi da je Graz puno više od shopping središta. Prije svega, europski je grad kulture i studenata. Simpatičan je grad koji ima dušu, prekrasan je sam po sebi, a za vrijeme adventa odiše posebnom čarolijom i raspoloženjem. Provjerit ćemo traje li to raspoloženje i za vrijeme drugih godišnjih doba, i to zato što ćemo se svakako ponovo vratiti.

?>