KULTURA

Grad Varaždin jučer je službeno predao prijavu u Ministarstvo kulture kojom se natječe za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Završetak pripremne faze obilježen je u Šenoinoj ulici koja je za tu priliku postala zelena oaza.

Prijavna knjiga grada Varaždina i regije Sjever podijeljena je građanima, a sadrži projekte, prijedloge i cijelu organizacijsku strukturu kandidature, rekao je Raymond Rojnik, voditelj kandidature EPK 2020. godine, na presici održanoj na Trgu Republike Irske u Šenoinoj ulici te nadodao: „Ovo je budućnost Varaždina; ovo je kako zamišljamo Varaždin do 2020. i puno duže nakon toga.“

Varaždin je nositelj projekta koji obuhvaća i susjedne gradove – Čakovec, Ivanec, Koprivnicu, Krapinu, Lepoglavu, Ludbreg, Prelog, Novi Marof i Varaždinske Toplice.

Senoina_Ulica

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš izjavio je da je ovaj projekt najveći u povijesti Varaždina te neprocjenjiv za ovaj kraj. Dodao je da je Varaždin grad u kojem se kulturu može doživjeti svim osjetilima jer je zapisana u genotip grada.

„Mislim da je red na tome da 2020. to kulturno nasljeđe podijelimo s cijelom Europom i cijelim svijetom. Ova prijavna knjiga naša je prošlost, sadašnjost, ali i budućnost i bez obzira na to kako ova kandidatura završi, za sve što je unutra težit ćemo tome da odradimo zbog ovog grada, ove regije i ovih ljudi“, rekao je gradonačelnik Habuš te nadodao: „Moto ove kandidature je ‘Spoj nespojivog’ – od najmlađih do najstarijih; od sporta, gospodarstva, udruga, do umirovljenika. Angažirali smo sve gradove, općine, sve kategorije našeg stanovništva. Radi se o projektu zajednice kakav ovaj kraj još nikad nije doživio.“

Zemlja-partner Hrvatske u ovoj prestižnoj kandidaturi jest Irska. Varaždinci će imati prilike cijeli dan uživati u tradicionalnoj irskoj glazbi i veselim poskočicama, a moći će kušati i tradicionalni irski gulaš.

?>