Izložbe

Gradski muzej Varaždin izgrađen je prije više stotina godina. Njegovi izložbeni postavi smješteni su u zgradama kulturnopovijesnog značenja. Obnova i prilagodba takvih zgrada skupa je i komplicirana, no usprkos tome varaždinski muzej  uspio se prilagoditi slijepim i slabovidnim osobama. Najviše je prilagođena palača Herzer, u kojoj je smješteno nekoliko odjela Gradskog Muzeja Varaždin i stalni postav „Svijeta kukaca“.

Prilikom njezine obnove uklonjene su arhitektonske barijere, uređen je ulaz i izložbene prostorije. Ugrađeno je dizalo, uređen je prilagođeni sanitarni čvor te pomična rampa na ulazu. Time su stvoreni i osnovni uvjeti za pristupačnost zgrade osobama u kolicima, osobama s poteškoćama u kretanju, kao i slijepim te slabovidnim osobama – doznali smo iz Gradskog muzeja.

svijet_kukaca04

Stalna postava je i „Dodirom do spoznaje“. Njezini su dijelovi namijenjeni slijepim i slabovidnim osobama.

Muzeografska pomagala u postavu „Dodirom do spoznaje“ obuhvaćaju replike postojećih i uvećanih modela eksponata, reljefne prikaze, taktilne trake za kretanje u prostoru, legende ispisane na Brailleovu pismu, poboljšanu rasvjetu, audio vodič te još neka pomagala koja slijepim i slabovidnim osobama mogu djelomično dočarati izloženi sadržaj i temu postava – navode iz Muzeja.

Reakcija posjetitelja na takve izložbe izuzetno je pozitivna, iako je interes hrvatske publike skroman. S druge strane, strani posjetitelji u većem broju prihvaćaju pomoć pri razgledavanju postava – istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini te nadodao – Želja nam je prilagoditi i ostale naše stalne postave u Starom gradu i Galeriji starih i novih majstora osobama s posebnim potrebama. Galeriju je moguće relativno lagano prilagoditi i trenutno smo u izradi dokumentacije za izradu dizala. Kako je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, taj je proces relativno složen. Nažalost, dvorac Stari grad gotovo je nemoguće prilagoditi jer je riječ o spomenku nulte kategorije i srednjevjekovnom zdanju s desecima stepenica i razina, stoga je gotovo nemoguće ukloniti fizičke barijere. Ipak, nadamo se da ćemo s vremenom što je moguće maksimalno prilagoditi postav, odnosno prezentaciju stalnog postava specijaliziranim pomagalima što većem broju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba te ostalih invalida, što je i dio našeg strateškog plana.

svijet_kukaca01

Sljepoća nameće ograničenja u svim životnim situacijama i zbog toga je potrebno da društvo radi na promicanju kvalitete života. Gradski muzej Varaždin, uz Tiflološki muzej u Zagrebu, jedini su muzeji u Hrvatskoj prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama, mogu poslužiti kao dobar primjer ostalim institucijama.

 

?>