Mediji

Industrijski ugođaj Laube, kuće za umjetnost i ljude. Sporedni ulaz i stubište vode u potkrovlje s kojeg vodi pogled na izložbeni prostor. U dijelu potkrovlja nenametljivo se smjestio Yammat, novi zagrebački radio koji se od svih ostalih razlikuje po tome što njegov program kreiraju ljudi, a ne računala. Jedino što je moderno na Yammatu je informatička i radijska oprema. Sve ostalo je, u najboljem smislu te riječi – retro.

Lauba i Yammat od 6. veljače, kada su se začuli prvi zvuci novog radija na frekvenciji 102.5, žive u suživotu. Posve je uobičajeno da radnici Laube postavljaju novi izložbeni postav, a da u studiju na vrhu zgrade gostuje ministar prirode i zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Priča o kohabitaciji (riječi koja je posebno popularna ovih dana) Laube i Yammata priča je o drugačijem pogledu na umjetnost i radio. Uzmemo li u obzir to da je glavna snaga Yammata nekadašnja ekipa legendarne Stojedinice u njenim najboljim danima, možda možemo govoriti i o umjetnosti na radiju. Jer radio nekada jest bio umjetnost.

Možda stari stojediničari, pojačani nekim novim imenima, jednostavno rade ono što su uvijek radili – radijski program. Program koji nije automatizirana računalna lista pjesama. Program koji je namijenjen ljudima. Koji je životan i nije predvidivo robotiziran. Yammat FM možda ne bi bio ništa posebno i vrijedno pažnje da nije vjerojatno jedini komercijalni radio koji ljude ne smatra idiotima sposobnima za probavu tek tristotinjak najslušanijih pjesama, stanja u prometu i temperature zraka te još poneke trivijalne informacije.

Povratak istinskog sadržaja na radio koji donosi Yammat zato je itetako vrijedan pažnje. Upravo smo s tim motivom posjetili Yammatovce. U moderno opremljenom studiju dočekali su nas Alen Balen, direktor Yammata koji je za našeg boravka u Laubi bio u funkciji radijskog tehničara, te kultni dvojac Siniša Švec i Milan Peh. Potonji su nam ispričali sve o svojoj viziji radija, o lažiranju radijskih emisija, o prevladavajućem trendu playlist radija, o radijskoj publici, o novoj tehnologiji, ali i o otvorenosti Yammata za mlade novinare. Razgovor vam donosimo u zvučnom formatu kakav jedino i priliči razgovoru o radiju. Poslušajte ga ovdje:

Ovo nije hvalospjev Yammatu. Radio je to koji je tek na svojem početku i koji se tek mora dokazati svojim slušateljima. Ovo je vapaj za drugačijim radijem. Za radijem koji će širiti vidike – i one društvene, i one glazbene. Za eterom koji neće biti prepun istih pjesama, istih džinglova, istih beskrajno iritantno pretjerano raspoloženih glasova i nebitnih informacija. Za radijskom scenom na kojoj se neće lažirati emisije kako bi se izvukao novac na natječajima. Za radijem koji će biti sličniji bakinoj kuhinji nego fast foodu. Radiju koji će se slušati i čuti.

?>