Kazalište

Balet primarno namijenjen djeci ponovno je napunio Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Baletna izvedba Orašar održana je 155. put, i to 5. siječnja u 19:30. Premijera je održana 9. prosinca 2011. Dvije trećine publike činila su djeca u pratnji roditelja ili škola.

Balet je napisao Petar Iljić Čajkovski, a praizvedba je bila 18. prosinca 1892. u Sankt Peterburgu. Čajkovskog je oduvijek privlačila kazališna pozornica, pa je tako nastao i ovaj balet. Tradicionalno se izvodi tijekom prosinca i siječnja, odnosno u vrijeme božićnih blagdana. Vjerojatno nema generacije koja nije čula prekrasne zvuke najpoznatijih dijelova baleta koji su i ovaj put izazvali ovacije – Španjolski ples, Kineski ples, Arapski ples, Ples mirlitona, Ruski ples, Valcer cvijeća i, posebice, Ples šećerne vile.

„Prvi put sam bila u Hrvatskomu narodnom kazalištu i oduševilo me. Prekasno je i iznutra i izvana. Balet mi je poznat, a pogotovo drugi čin. Jako mi se svidjelo“, izjavila je Lara Ramić, učenica 6. razreda osnovne glazbene škole.

„Jako mi se svidjelo. Posebno djeca koja su plesala. I haljine su mi se jako svidjele“, rekla je Mia (5).

Posljednja ovosezonska izvedba bila je 7. siječnja, no pretpostavlja se da će se izvoditi i sljedeće sezone.

?>