Glazba

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta protekli se vikend treći put održao u središtu Koprivnice. Na četiri lokacije u tri dana održao se veći broj performansa i koncerata uz dvije kazališne predstave. Odaziv publike pokazao je kako je početak rujna idealno, osvježavajuće vrijeme za kulturno uzdizanje na jedan malo drugačiji način, budući da su brojni znatiželjnici imali priliku prisustvovati na javnom izvođenju izvedbenih umjetnosti na ne toliko uobičajenim mjestima.

Sama ideja ovog festivala, koji organizira Udruga MaMuze, jest u povezivanju i predstavljanju različitih umjetnika – performera, glumaca i glazbenika – koji izvode na svakodnevnim i neobičnim lokacijama, pritom promišljajući odnose urbane arhitekture, izvođača i same publike. Budući da je ulaz bio slobodan, svatko je, s obzirom na raznolikost sadržaja, mogao naći nešto za sebe i vidjeti kako baš početkom rujna grad Koprivnica diše na malo drugačiji način.

Na ovogodišnjem FIUK-u nastupilo je više različitih umjetnika (i ljubitelja umjetnosti općenito) iz različitih dijelova Hrvatske, a što je svaki od njih donio sa sobom, sada možete pročitati u nastavku. Umjetnost na FIUK-u angažirana je, što znači da svaki izvođač donosi određenu poruku, bila ona socijalno osjetljiva, bazirana na zakonima fizike i mehanike ili čak zadire u filozofske teme. FIUK je i ove godine donio splet različitih mentalnih sklopova, pogleda na umjetnost i kulturnog djelovanja, kojima je zajednička ljubav prema umjetničkom izražavanju i stvaranju.

DSC_0595

Sam festival neobičnim performansom Rezonancija u Muzeju grada Koprivnice otvorio je splitski performer i umjetnik Gildo Bavčević. Naime, s kacigom na glavi, kovanicama u očima i kujući novac uz prikladni audiozapis o položaju umjetnika i radnika propitivao je ulogu umjetnosti u kapitalizmu te zaslijepljenost novcem, odnosno otpor prema istom. Iste večeri u ugodnom ambijentu u KKC-u Pixel nastupio je koprivnički autor Gentleman, autorskom glazbom i romantičnim tekstovima raznježivši publiku, koja je popunila cijelu terasu Pixela.

DSC_0723

U petak, 2. rujna, krenulo se s predstavom Mala poduzetnica u velikoj blokadi, koju je izvodila Ana Katulić prema tekstu i režiji Romane Rožić. Radi se o monodrami koja progovara o problemima nastavnice hrvatskog jezika, koja u struci ne može naći stalan posao te se odlučuje baciti u poduzetničke vode, no tada nailazi na još više problema. Osim aktualne problematike, s kojom se mnogi mogu lako poistovjetiti, predstava se s lakoćom i na ironičan način poigrava s jednom intimnom ispovijesti mlade nastavnice i poduzetnice iz naslova, koju Ana Katulić utjelovljuje sjajno, cijelo vrijeme držeći pažnju punom Pixelu.

14207774_1798234327101394_7106773176000222714_o

Nešto kasnije iste večeri u Muzeju grada Koprivnice svoj performans Nevidljiva ljepota izveo je Filip Borelli. Radi se više o interakciji između publike i instalacije, koja pod UV svjetlom stvara svjetlosne niti različitih boja. Svaka nit, odnosno svaka boja, simbolizira jedan element, odnosno silu, koje zajedno čine harmoniju gibanja, držeći tako svijet u ravnoteži. Metafora tih sila dobiva smisao kada se uvodi lopta, koja simbolizira planet, i vidno je ovisna o ravnoteži spomenutih sila. Na sile se utječe izvana, čime se publici dozvoljava da se približi i da se igra s instalacijom, uvodeći zanimljive promjene vidljive kroz različit raspored i oblik svjetlosti. Na taj je način vidljiv utjecaj sila na planet te sama uloga disharmonije u ravnoteži planeta.

unspecified

Istraživanje ambijentalne plemenske glazbe, kojom se bave članovi Tribal Jam Orchestra, dobilo je svoj prostor ispred Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski. Instrumentima poput gonga, didžeridua, indijanske flaute, afričkih udaraljki i drugih uprizorili su, kako to oni vole nazivati, plemenski jazz-koncert na otvorenom, koji je također privukao brojne znatiželjnike.

DSC_0970

Zadnji dan FIUK-a počeo je s DADAntima, splitskom udrugom za promicanje eksperimentalne umjetnosti, koji su izveli zanimljive konceptualne performanse. Tako su se sučeljavali čitanjem poezije na biciklima, izvodili plesnu monodramu i vješali stolice. Nakon njih u velikom dvorištu Muzeja grada Koprivnice izvela se predstava dramskog studija Ili ne pod naslovom Hamletov posljednji uzdah, koja je na neki način spoj Buñuela i Shakespearea.

DSC_0211

Točku na F stavila su tri benda u MMC- Kugla, s kojima se ovogodišnji FIUK i oprostio. Energičnom i glasnom svirkom nastupili su sastavi Daliborovo Granje, Drone Hunter i Them Moose Rush.

DSC_0299

Kakav je to vikend bio, na stranici FIUK-a na Facebooku možda je najbolje opisala Ana Katulić, prigodno se zahvalivši: „Dragi FIUK-ovci, sad kad smo se napokon malo odmorili i kad su se dojmovi slegli željeli smo vam još jednom zahvaliti na odličnom festivalu, sjajnom gostoprimstvu i publici koja je bila ekstra! Mi smo oduševljene vašom energijom, entuzijazmom, pozitivnom atmosferom koja vlada na festivalu, ljudima koji su nas lijepo primili i koje smo u kratkom roku zavoljeli, gradom koji nas je obuzeo, koprivama, biciklima i svim tim sitnicama koje su začinile festival! Imate krasan dragulj, njegujte ga i dalje, a mi ćemo rado svratiti u Koprivnicu na cugu kad god nas pozovete. Pa i kad nas ne pozovete! Hvala na svemu dragi divni ljudi!“

Dok se dojmovi još uvijek sliježu, ne može se osporiti pozitivna energija te sklop kreativnih ideja i odlične organizacije, a nastavak slutimo i sljedeće godine.

?>