DRUŠTVO

Nakon jedanaestog i dosad najuspješnijega Renesansnog festivala, Koprivnica ne staje s kulturnim manifestacijama i događajima. Već danas, u sklopu Ljeta na Zrinskom, nastupa Rade Šerbedžija, a od sutra, prvog dana rujna, započinje FIUK, Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta.

Renesansni festival ove je godine oborio sve dosadašnje rekorde. Tako se, osim tradicionalne hrane i starih obrta, u četiri dana moglo vidjeti sve od borbi vitezova, napada na grad, gađanja lukom i strijelom do kušanja piva od koprive i šahovske simultanke s legendarnim šahistom Garryjem Kasparovom. Kako je ove godine naglasak bio na srednjovjekovnoj glazbi, za to su se pobrinuli njemački sastav Furunkulus, koji sviraju srednjovjekovnu glazbu na energičan i spektakularan način, što je privuklo i zabavilo mnogo ljudi.

DSC_0556

Dok se dojmovi s Renesansnog još nisu slegli, već nam danas u sklopu Ljeta na Zrinskom dolazi poznati glumac Rade Šerbedžija u pratnji benda Zapadni kolodvor. Na taj će se način Koprivnica oprostiti od ovogodišnjega ljetnog izdanja koncerata na otvorenom, i to s velikim koncertom za koji se očekuje dolazak velik broj ljudi. Koncert počinje u 21 sat.

b_160418020

Kako je već prije najavljeno, s kulturnim se događanjima ne staje ni prvog dana rujna. Tada se na četiri lokacije blizu centra održava FIUK, Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta, i to treću godinu zaredom. Festival, koji je 2014. godine pokrenula udruga Mamuze, sadržava sve – od koncerata, izložbi, performansa do kazališnih predstava.

Cilj festivala je da se posjetiteljima predstave suvremena i angažirana ostvarenja iz područja izvedbenih umjetnosti i publiku potakne na promatranje javnih prostora kao svojevrsnih poligona za umjetničko izražavanje. U želji da svaki njegov segment na neki način bude umrežavanje i eksperiment, FIUK okuplja mlade umjetnike, amaterska kazališta, organizacije nezavisne kulture i udruge koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti u programskom dijelu, ali i dizajnere, fotografe, glumce (amatere), kustose i brojne volontere u organizacijskom timu.

FIUK_najavna fotka

Na četiri lokacije – Muzej grada Koprivnice, KKC „Pixel“, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ i MMC „Kugla“ – moći će se vidjeti sav taj raznovrstan sadržaj, koji je pripremljen za ovu godinu.

Sam Festival započinje u četvrtak, 1. rujna, u Muzeju grada Koprivnice u 20 sati, gdje će mladi umjetnik i performer Gildo Bavčević izvesti performans Rezonancija, nakon čega slijedi koncert koprivničkog autora Gentleman u KKC-u „Pixel“ s početkom u 22 sata. Ulaz je besplatan.

 

ČETVRTAK 1.9.

20:00 – Rezonancija, performans, Muzej grada Koprivnice

22:00 – Gentleman, koncert, KKC Pixel

 

PETAK 2.9.

20:00 – Mala poduzetnica u velikoj blokadi, predstava, KKC Pixel

22:00 – Nevidljiva ljepota, performans, Muzej grada Koprivnice

23:00 – Tribal Jam Orchestra, koncert, OŠ Antun Nemčić Gostovinski

 

SUBOTA 3.9.

19:00 – Koprivnički performansi, KKC Pixel

20:00 – Hamletov posljednji uzdah, predstava, Muzej grada Koprivnice

22:00 – Drone hunter, Daliborovo granje, Them moose rush, MMC Kugla

?>