KOMENTARI

Kada je u zatvoru završila potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore jer je utajila nevjerojatnih 32 milijuna kuna, predsjednik te iste institucije novinarima je rekao: „Muž zadnji dozna.“ Zgrada HGK je u centru Zagreba i vrlo je luksuzna, ali nije prevelika, i teško je pomisliti da predsjednica može samo tako ukrasti toliki novac, a da čovjek koji joj je nadređen, i s kojim se redovno mimoilazi ondje, to ne zna. Predsjednik je nakon njena uhićenja imao dvije mogućnosti: kao nadređeni je u tom sudjelovao ili je kao nadređeni nesposoban kontrolirati najbližu suradnicu u tako velikim stvarima. Budući da je i jedno i drugo nezgodno, pred novinarima nije nastupio kao nadređeni i odgovorni, nego se predstavio kao naivni muž kojeg je prijetvorna žena prevarila. Ali Nadan Vidošević nije bio muž Zdenke Peternel, nego njen šef, a to što je napravila nije preljub, nego kolosalna krađa. Ono što je izrekao, pak, jest metafora kojom izbjegava odgovornost. Biblijskim jezikom bi glasila ovako: kamenujte preljubnicu, a ne mene! Nimalo kavaljerski, kad se sjetimo novozavjetne zgode u kojoj je Isus spasio grešnicu koju su htjeli linčovati.

No baš je ta zgoda već politički iskorištena u neovisnoj Hrvatskoj, i to kad je zagrebački gradonačelnik s previše promila alkohola u krvi izazvao sitnu prometnu nezgodu, a na kraju i bježao policiji. Novinari su ga nabrušeni čekali drugi dan na press konferenciji, a on im je pokunjeno rekao ovo: “Prvi koji je od vas bez grijeha neka baci kamen”. Bandićeva vrlo spretna manipulacija bila je u tome da navedene riječi nije izrekla biblijska grešnica, nego Isus – žena optužena za preljub je šutjela i očekivala kaznu. Okupljeni su tu priliku iskoristili da propovjednika milosrđa dovedu u nepriliku: izjasni li se za zakon, skočio je sam sebi u usta; opovrgne li zakon, mogao bi i on dobiti koji kamen u glavu.

Znamenitim riječima Isus je dokinuo zakon strogosti i proglasio zakon ljubavi – a dokidanje vrijedi samo ako ga izgovara zakonodavac koji je uza sve to bez grijeha. Ne vrijedi ako ga izgovara prekršitelj zakona onome koji je zadužen za provođenje zakona: ne možete citirati Isusa policiji ako vas uhvati da ste vozili pijani, lovili ribu dinamitom ili istukli ženu. Zakon se u demokratskim zemljama provodi bez obzira na moguće privatne grijehe suca ili zakonodavca. Gradonačelnik Bandić je tako, zlorabeći biblijski citat, istovremeno ukinuo zakon i smjestio se na poziciju onog koji nema grijeha.

Ta je finta vrlo efektna i odonda je imala više imitatora. Primjerice, HDZ-ova ministra financija Ivana Šukera koji je na lokalnim izborima u Velikoj Gorici kandidatu za gradonačelnika koalicije SDP-HNS-HSLS dobacio sljedeće: „Picula, ako si bez grijeha, baci mi kamen ravno u glavu.“ Vjerojatno mu ne bi niti najmanje naškodio.

?>