Studenti

Studenti 3. godine odjela Komunikologije, medija i novinarstva u sklopu kolegija Komunikacija i socijalna inkluzija u utorak su, 6. lipnja 2023. godine, posjetili Udrugu za terapijsko jahanje „Osmijeh“. Terenska nastava na kojoj su se studenti upoznali s važnošću terapijskog jahanja kao socijalne usluge u zajednici održana je na ergeli „Galop“ u Peterancu, mjestu nadomak Koprivnice gdje udruga provodi dio svojih aktivnosti.

Udruga „Osmijeh“ jedina je specijalizirana udruga za provedbu programa terapijskog jahanja, rekreacije i sportskog jahanja za osobe s invaliditetom u Koprivničko – križevačkoj županiji, a nastala je kao rezultat dugogodišnjeg iskustva u bavljenju terapijskim jahanjem te inicijative udruga koje se bave rehabilitacijom djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i inicijative njihovih roditelja.

“U Udruzi provodimo program „Jahanjem do osmijeha“  koji obuhvaća do 25 direktnih korisnika, djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Provođenjem ovog programa, korisnicima nastojimo povećati razinu kvalitete života i cjelokupnog psihofizičkog stanja aktivirajući niz pozitivnih fizičkih, psiholoških, socijalnih i edukativnih učinaka”, kazala je Petra Čolig Šarić, jedna od osnivačica Udruge.

Udruga je ove godine obilježila sedam godina postojanja u kojima je na razne načine, od nemjerljive volje i posvećenosti te donacijama građana i brojnih sponzora i pokrovitelja pa sve do financija iz javnih izvora uspjela oformiti stručan tim koji pruža potrebnu potporu korisnicima tretmana terapijskog jahanja. Tim Udruge, između voditelja jahanja, psihologa, kineziologa, administratora i brojnih volontera čine i 4 kobile terapeutkinje čime su zadovoljeni svi materijalno-tehnički uvjeti za provedbu aktivnosti.

Terapijsko jahanje predstavlja rehabilitacijski program osmišljen kao pomoć osobama s invaliditetom. Neke od indikacija za korištenje ovog programa su cerebralna paraliza, mišićna distrofija, multipla skleroza, posttraumatski status, Downov sindrom, autizam ili neke druge dijagnoze i stanja, urođena ili stečena. Kako kažu u Udruzi, nebrojeno mnogo puta liječnici sami upućuju pacijente na terapiju jahanjem.

Osim obilaska ergele i upoznavanja praktičnog rada i drugih elemenata terapijskog jahanja, studenti su s Petrom i Valentinom Kavur, osnivačicama Udruge razgovarali o komunikološkom aspektu terapijskog jahanja, komunikaciji udruge s medijima, zajednicom i korisnicima, a terensku nastavu zaokružili su i jahanjem na jednoj od najboljih terapeutkinja, predivnoj arapskoj kobili Muzi Bint Kabini – za frendove Muza.

“Imala sam priliku jahat’ i prije, ali dojam je svakako unaprijedilo upoznavanje s konjima, radom Udruge i zaposlenicama. Jako ugodan i zabavan završetak jednog kolegija”, izjavila je studentica Klara nakon jahanja Muze.

Njezin kolega Filip također je bio pun dojmova: “ Na jahanju mi je bilo baš super! Obožavam životinje pa sam bio na sedmom nebu čim smo došli do imanja. Dočekale su nas dvije simpatične i veoma strpljive gospođe koje su nam objasnile kako funkcionira terapijsko jahanje i provele nas kroz konjsku štalu. Čak i nisam bio toliko zagrijan za jahanje nego više za draganje konja jer su prekrasni, ali kad sam vidio da su svi nabrijani, i ja sam bio za”.

Inače, u program terapijskog ili rekreativnog jahanja sada se, nakon korone, mogu upisati i novi korisnici. Svi koji gaje ljubav prema konjima ili imaju potrebu za terapijskim jahanjem mogu se javiti direktno Udruzi:

Udruga za terapijsko jahanje „Osmijeh“
Frana Galovića 140, Peteranec, 48321
Mobitel: 099 212 6237
e-pošta: osmijeh.uztj@gmail.com
Facebook

Izvor slika: Hrvoje Kovač/privatna arhiva

?>