Kazalište

Djelo kojim se propituje poznato Puccinijevo djelo projicira junakinju u 21. stoljeće. Analiziraju se sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu. Svaki lik ima svoju verziju ljubavi, bilo da je riječ o ljubomori, idealiziranoj emociji ili smrtonosnoj i bolesnoj ljubavi.

Opera je premijerno izvedena u studenome 2014. godine u Parizu, a hrvatska premijera bila je 18. siječnja ove godine. Izvedbe 25. i 26. ožujka, dva dana i dan prije Uskrsa, bile su posljednje za ovu sezonu.

Ansambl hrvatske verzije opere čine solisti HNK Gorana Biondić, Mia Domaćina, Maja Posavec, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Leon Košavić i dirigent Ivan Josip Skender. Izvedbu je modelirao Branimir Pofuk, a redatelj je Guillaume Vincent.

Iako su izvedbe bile pred Uskrs, HNK je bio solidno popunjen.

„Opera je vrlo zanimljiva i neobična. Jako mi se svidjela. Drago mi je da smo imali prijevod jer bi inače malo razumjela budući da je opera na talijanskome“, rekla je Matea Bajs, učenica 1. razreda srednje glazbene škole.

„Šteta što je izvedba bila baš dan prije Uskrsa pa mnogo ljudi nije moglo doći. Opera je dobra, iako je više za mlađi uzrast. Nije baš za nas starije“, rekla je Mira, jedna od posjetiteljica.

?>