KULTURA

Baletna izvedba Modrobradi održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu 19. studenoga. Koreograf Staša Zurovac ispričao je pripovijetku Anatole France. Moderna priča o nesretniku i usamljeniku željnom ljubavi doživjela je praizvedbu 13. studenoga. Zadnju izvedbu možete pogledati 4. prosinca.

Pripovijetka dokazuje da Modrobradi nije serijski ubojica, nego upravo suprotno – pozitivan i usamljen lik. Cijela pripovijest odiše parodijsko-ironijskim tonom. Kao polazište baleta, autor estetsku strukturu vidi u sedam svadbi i sedam sprovoda između koji se nižu događaji. Balt izvode solisti i ansambl baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u kojoj također sudjeluje i dramski glumac Nikša Kušelj. Ulogu Modrobradog donosi Guilherme Gameiro Alver, a sedam mladenki donose Asuka Maruo, Pavla Perćušak, Iva Vitić Gameiro, Reika Suzuku, Natalia Horsnell i Atina Tanović.

„Balet mi je preporučila draga prijateljica koja je bila na praizvedbi i drago mi je da sam je poslušala. Jako mi se sviđa način na koji je koreograf prikazao priču. Plesači su bili iznimno usklađeni“, kaže N.K.

Iako je ovo bila 5. izvedba, Hrvatsko narodno kazalište bilo je puno. Ostala je još jedna izvedba ovoga fantastičnog baleta, i to 4. prosinca 2015. godine u 19:30, stoga požurite po svoje karte.

?>