SVEUČILIŠTE SJEVER

Studenti dizajna na Medijskom sveučilišta u petak 14. 6. otputovali su u Zagreb kako bi prisustvovali dvama značajnim događajima s područja umjetnosti i dizajna. Prva stanica bili su Klovićevi dvori gdje je 23. ožujka otvorena izložba remek-djela velikog španjolskog umjetnika Pabla Picassa. Postav pariškog muzeja Picasso vrijedan 670 milijuna eura do danas je u Zagrebu pogledalo oko 100 tisuća ljudi. 56 slika, 7 skulptura, četrdesetak fotografija, pozamašan je dio opusa velikog Picassa i predstavlja kronološki presjek njegova stvaralaštva.

Kao najzanimljiviji dio izložbe neki od studenata istaknuli su portret Dore Maar, pravim imenom Henriette Theodora Marković, avangardne umjetnice hrvatskog podrijetla s kojom je Picasso bio je u vezi i koja ga je inspirirala za seriju slika žena koje plaču. Vjerojatno nikada nećemo razumjeti što je Picassa jednog popodneva inspiriralo da na mjestu nosa naslika oko i tako postane jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. No ono što je sigurno jest da je njegov utjecaj na umjetnost vidljiv još i danas, a izložbu svakako vrijedi pogledati, što potvrđuju i naši studenti. Oni su se nakon Klovićevih dvora zaputili u TŽV Gredelj, veliko industrijsko postrojenje gdje su se prije proizvodili vlakovi. Tamo se održavao Dan D, festival dizajna.

Cijeli prostor Gredelja bio je podijeljen u nekoliko paviljona gdje su mladi dizajneri sa različitih studija sličnih Medijskom dizajnu, predstavljali svoje projekte. Naši studenti istaknuli su kako je posebno zanimljivo bilo predstavljanje studenata s umjetničke akademije Split, smjer Dizajn vizualnih komunikacija. Posebnu pažnju izazvao je i D-market gdje su se prodavali dizajnerski proizvodi. U predavaonama su se dizajneri predstavljali, a organizirano je i nekoliko okruglih stolova gdje se raspravljalo o budućnosti edukacije dizajera. Zaključeno je kako bi se svi fakulteti koji eduicaju dizajnere trebali povezati  i napraviti bolji program, no uz to, da se povežu i sa ostalim fakultetima i smjerovima.

Studente Medijskog sveučilišta u Zagreb je dopratio profesor Mario Tomiša, a tamo su ih dočekali profesori Damir Bralić i Ivan Galeta. Bralić je napomenuo kako je smjer dizajna na Medijskom sveučilištu nova priča puna potencijala. Profesor s Medijskog Igor Koduz je bio jedan od organizatora Dana D. U večernjim satima, s mnogo dobrih dojmova studenti su se vratili u Koprivnicu, gdje ih čeka mnogo Dana D od ponedjeljka kada kreće sezona ispita.

?>