Tehnologija

Chat GPT je sustav umjetne inteligencije koji je u vlasništvu tvrtke Open AI. Sustav omogućuje komunikaciju korisnika s njim na raznim jezicima, pa tako i na hrvatskom. Potrebno je samo postaviti neko pitanje programu, a on će dati sve od sebe da na njega da što točniji odgovor. Je li ovo početak revolucije u obrazovanju?

Od njegova lansiranja u studenom prošle godine, Chat GPT postao je izniman hit. U osnovi, ovaj chatbot program koristi umjetnu inteligenciju te korisnicima daje odgovore na razna životna pitanja. Zanimljivo je i da piše školske sastavke, fiktivne priče, haiku pjesme, pa čak i zamolbe za posao. Sam program funkcionira po principu da prvo pamti i uči podatke s interneta, uz pažljivo vodstvo stručnjaka. Nakon toga program sam odabire i daje odgovore, ovisno o postavljenom zadatku. Kad postavite pitanje Chat GPT-u on će dati sve od sebe da vam da odgovor – osim ako zna da na to pitanje ne može odgovoriti. Odgovori su pisani vrlo elokventno, pa čak i ako su ponekad možda i pogrešni.

Ovaj je program najnovija inovacija proizašla iz istraživačkog laboratorija tvrtke Open AI u Kaliforniji. „Hrani“ se stotinama milijardi riječi u obliku knjiga, razgovora i web članaka. Tada od njih gradi model temeljen na statističkoj vjerojatnosti riječi i rečenica koje imaju tendenciju slijediti tekst koji je prethodno bio napisan. Sistem je pomalo sličan automatskom ispravljanju koje se nalazi na mobilnim telefonima, ali je masovno uvećan. To mu omogućava stvaranje cijelih odgovora, a ne samo pojedinačnih riječi.

Sam Elon Musk smatra kako su najnoviji rezultati umjetne inteligencije „zastrašujuće dobri“. To će zasigurno potvrditi i oni raniji korisnici, uključujući i studente. Program je već sad sposoban pisati razne sastavke i eseje o svim mogućim temama. Američki znanstvenici smatraju da bi prosječnom čovjeku bilo potrebno 1000 ljudskih života da nauči tu količinu podataka koju je program naučio u vrlo kratkom roku.

No, jedan od najvećih problema s Chat GPT-om je taj što je program sposoban proizvesti tekst u kojem će neke informacije možda i biti lažne. Naime, program ne zna što je istina, a što laž. On samo generira tekst na bazi podataka koji se nalaze na internetu. Ovo naravno ne označava i automatsku točnost tih podataka. Sami osnivači smatraju da bi svi korisnici nakon korištenja Chat GPT-ja trebali provjeriti točnost dobivenih podataka.

Zanimljivo je da ako Chat GPT-u postavite pitanje „Je li dozvoljeno koristiti Chat GPT u obrazovanju i u radu s učenicima?“ sam chatbot dat će odgovor: „…Nema univerzalnog odgovora na pitanje je li dozvoljeno koristiti Chat GPT u obrazovanju i radu s učenicima. To ovisi o politikama i pravilima određene obrazovne ustanove ili države. Neki obrazovni sustavi i škole mogu imati zakonska ograničenja ili smjernice o tome kako se Chat GPT i slični računalni programi mogu koristiti u obrazovanju. U svakom slučaju, važno je da nastavnici budu svjesni da Chat GPT nije sposoban razumjeti kontekst ili namjere pojedinaca, a odgovore Chat GPT-a treba shvatiti kao pomoć, a ne kao završnu riječ. Nastavnici bi trebali biti uključeni u proces učenja i pružati podršku učenicima u radu s Chat GPT-om, te biti dostupni za odgovore na pitanja i pružanje dodatnih objašnjenja. Također je važno da nastavnici prate napredak učenika i da im pruže povratne informacije o njihovom radu….“. Mnogi spas u ovoj situaciji vide upravo u prilagodbi. Naime, razvoj umjetne inteligencije je neizbježan. Upravo iz ovog razloga brojni znanstvenici smatraju da bi se umjetna inteligencija trebala koristiti kao dodatan alat za pomoć u obrazovanju.

Izvor slike: Pexels

?>