Studenti

Kao djeca prvi put se „odvajamo“ od roditelja odlaskom u vrtić ili jaslice. Nakon toga dolazi red na osnovnu školu, tu počinje onaj ozbiljniji dio priče kad počinjemo samostalno odrađivati svoje obaveze te polako ulazimo u onaj realni svijet. Nakon toga dolazi srednja škola, doba ludosti i puberteta, balansiranja učenja i izlazaka. Vrijeme prvih ljubavi i prvih slomljenih srca, najboljih prijateljica i prijatelja. Ulazak u svijet društvenih mreža oko kojih se danas vrti pažnja tinejdžera. Ulazimo u dio kada se gradimo kao osobe. Učimo kako psihički biti jaki, kako se nositi s problemima i kako ostati što bolji. Nakon srednje, za neke, dolazi taj svima poznati, fakultet.

Vrijeme za specifično određivanje smjera kojim želimo ići i što želimo raditi. Stvaranje novih prilika koje će donijeti i uspone i padove. Nova prijateljstva, upoznavanje s izrazima poput „kolegica“ ili „kolega“. Što je referada i kako se obratiti profesoru? Gdje pronaći raspored i kako stvoriti nova prijateljstva? To su samo neka od pitanja koja prolaze kroz glavu svih studenata, pa tako i mene. Ovdje donosim malu pomoć za studente prve godine, odnosno za „brucoše“. Vjerujte mi nije strašno, ali da bi vam bilo još lakše, donosim vam nekoliko savjeta „Kako se pripremiti za fakultet“.

Prva stvar, fakultet. Sama zgrada i kompleks u koji ulazite može predstavljati prepreku i strah. Na Sveučilištu Sjever nudi se kvalitetno obrazovanje koje kroz zanimljiva predavanja i vježbe studentima pruža priliku da postanu najbolja verzija sebe. Sigurna sam da će vam spoj sive i crvene boje, predani profesori, talentirani studenti i vaša osobna motivacija stvoriti okruženje u kojem ćete voljeti studirati. Vjerovali ili ne, velik broj studenata našeg sveučilišta veseli se dolasku na ovo mjesto. Kako se snaći da istraživanje i uživanje krene što prije i lakše:

  1. Referada : Ukoliko još niste povezani s ostalim studentima ili profesorima, referada je mjesto u kojem možete dobiti sve informacije vezane za fakultet koje su vam potrebne. Vrijedne „tete iz referade“ dostupne su svakog radnog dana u razdoblju od 08:00 do 16:00 sati. Mogu vam pomoći da lakše pronađete predavaone, gdje se nalazi kabinet kojeg profesora i kako doći do x-ica. Također, mogu vam dati kontakte profesora ukoliko trebate pomoć konkretnog profesora.
  2. Učenje : Učenje može itekako biti zabavno, ukoliko stvorite pogodnu okolinu za to. Knjižnica našeg sveučilišta sadrži brojne knjige raznih tematika koje vam mogu pomoći u učenju i pisanju seminarskih radova. Vrlo su praktične i sigurna sam da će biti korisne u pripremama za kolokvij. Prostor sveučilišta većinu je vremena tih pa je tako pogodan i za učenje i mir. Uz to, možete učiti i u praznim predavaonama, naravno ako želite učiti u prostoru sveučilišta.
  3. Menza : Mislim da je ovo mjesto omiljeno mjesto svih studenata. Osobno znam da me odlazak u menzu nakon predavanja jako veseli jer me čeka kuhan obrok za 0.86 centi te ugodno druženje s mojim prijateljicama. Naša menza nalazi se odmah pored zgrade sveučilišta te pruža studentima mogućnost prehrane u sklopu kampusa. Obroci su ukusni i kvalitetno kuhani, svaki je dan nešto drugačije na meniju. Radno vrijeme menze je svakim radnim danom od 09:30 do 18:00 sati. Detaljnije informacije te meni za svaki dan možete pronaći na linku.
  4. Kako se socijalizirati : Kao prvu stvar navela bih to da sebi trebate dati vremena. Pustite da se naviknete na novu okolinu i prostor i dajte sebi priliku da istražujete. Zanimljiva stvar kod našeg sveučilišta je ta da se dosta seminarskih radova radi u paru što će vam sigurno biti odlična prilika da upoznate nekog novog. Već spomenuta menza i naš aparat za kavu mjesta su gdje možete također pronaći vama slične i zanimljive ljude. Nemojte se forsirati i dajte si priliku da proučite ljude oko sebe. Probajte se upoznati sa svima i u toj masi zasigurno ćete pronaći nekoliko vama dragih osoba. Ja znam da sam to uspjela. Ljude na sveučilištu karakterizira to da su svi druželjubivi i pričljivi pa sam stoga sigurna da ćete lako stvoriti nova prijateljstva.

Još jedna nova stvar za vas je i sam grad, Koprivnica. Za vas koji poznajete grad ili živite u njemu ovaj dio možda i nije važan. Koprivnica je miran grad koji nije ni prevelik ni premali, ima sve što je jednom brucošu potrebno. Život u gradu je miran, no u isto vrijeme i dinamičan. Grad krase prekrasni zeleni parkovi pogodni za šetnju, kafići na trgu za ugodnu kavu. Postoje i društveno-kulturna mjesta poput kina i gradske knjižnice.

  1. Pronaći stan : Nažalost, Koprivnica nema studentski dom pa su studenti osuđeni na pronalazak stanova, naravno, ukoliko ne putujete. Stan nije teško pronaći. Predlažem da se pridružite raznim grupama na Facebook-u u kojima se nalaze oglasi za iznajmljivanje stanova na području grada.
  2. Osnovne lokacije : nakon pronalaska stana na red dolazi upoznavanje s lokacijama koje su potrebne svakom „brucošu“, odnosno studentu. Autobusni i željeznički kolodvor nalaze se jedan pored drugog te nisu daleko od centra. Autobusni kolodvor nalazi se na lokaciji Kolodvorska ul. 31, 48000, Koprivnica, a detalje o autobusnim linijama možete pronaći na službenoj stranici kolodvora. Odmah pored je već spomenuti željeznički kolodvor. Lokacija je Kolodvorska ul. 10, 48000, Koprivnica, a detalje o rasporedu vožnje vlakova pronađite na već poznatim stranicama HŽ-a.

Pored kolodvora poželjno je znati ponešto o trgovinama. Pored autobusnog kolodvora nalaze se Spar i benzinska stanica Ina. S druge strane poznate trgovine su Robin i Studenac. Raspršene su po gradu te ih možete pronaći na više lokacija. Cijene nisu visoke te drže ponudu proizvoda koji će vam biti potrebni. U svakom slučaju pronaći ćete nešto za sebe i ako niste dobri kuhari.

Uz putovanje i prehranu važno je ostati zdrav. Prehlada, slabost, glavobolja i menstrualni bolovi nešto su za što se možete pobrinuti sami. Na području centra grada nalazi se nekoliko ljekarni koje imaju sve što je potrebno da bolovi nestanu i da nastavite život u gradu bez stresa. Naravno, za one ozbiljnije situacije tu je i Opća bolnica Koprivnica. Za sigurnost je zadužena policijska uprava grada.

Za one koji su željni kulturnog programa grad Koprivnica nudi dvije opcije. Kazališne predstave ili filmovi. Kino Velebit lokalno je kino koje ima široku ponudu projekcija. Nalazi se na lokaciji Zrinski trg 6, 48000, Koprivnica, a detalje o rasporedu prikazivanja filmova možete pronaći na linku.

Naravno, uz sve ove lokacije grad je prepun zanimljivih kafića za koje sam sigurna da će vam se svidjeti. Nadam se da ćete pronaći jedan svoj u kojem ćete stvoriti mnoštvo uspomena s prijateljima.

Posljednja stvar koju trebate pripremiti je jednostavna. To ste vi sami. Vjerujem da vam ovo predstavlja i stres, znam da je tako meni bilo. Prvi put odlazite iz vašeg doma, razdvajate se od obitelji i započinjete epizodu u kojoj gradite vlastiti život i svoju prvu verziju sebe. Bit će teško, izazovno i naporno, ali iza svake te situacije postoji nešto dobro. Pronaći ćete nove ljude, steći nova iskustva, možda se i zaljubiti. Sigurna sam da nije lako, ali predlažem da svaki taj dan prijeđete korak po korak. Studenti ste, nigdje vam se ne žuri. Dajte sebi priliku za nove prilike. Vjerujem u vas i nadam se da ćete svi uspjeti i da vam je ovaj mali vodič bar malo olakšao novi početak. Sretno!

Izvor slike: Pixabay

?>