Sendviči i voće zamijenili tople obroke
„Nakon zatvaranja menze, studentski život postao je znatno skuplji!“
Prošlih je godina subvencionirana studentska prehrana bila organizirana u Hotelu Podravina, no ove je akademske godine vlasnik Boris Dvorski odustao od studentske menze. Lokacija i početak rada novoga studentskog restorana još uvijek nisu službeno objavljeni, pa studenti svoje obroke moraju spremati sami.
„Već se neko vrijeme šuškalo kako će Hotel Podravina odustati od menze, pa me ovakva novonastala situacija jednostavno ljuti. Osim toga što studiram, u Koprivnici živim i radim te sam u menzu išla svakodnevno, a sada obroke moram pripremati sama. Zbog toga sve više novaca odvajam za namirnice. Konkretno, ovaj sam mjesec na hranu izdvojila čak 300 kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. U svakom slučaju, ne odgovara mi to što više vremena i novaca trošim na prehranu“, objašnjava studentica Magdalena Halužan.
Zbog nedostatka vremena, novaca i kulinarskog znanja, tjedni studentski meni uglavnom je isti, objašnjava studentica Maria Tomljanović: „Za ručak najčešće pripremam piletinu ili hrenovke. Od priloga je najjednostavnije pripremiti pomfrit ili rižu s malo povrća. Što se salate tiče, mama je spremila zimnicu pa mi barem taj dio obroka ne predstavlja trošak. Za večeru uglavnom napravim tostirane ili obične sendviče, a ponekad jaja ili hrenovke.“
Nezadovoljstvo se očituje i među studentima koji svakodnevno putuju.
„Ako je u početku i bilo neorganizirano, sada je već pomalo i smiješno. Prošlo je previše vremena, a rješenje još uvijek nije poznato. Nama su svakodnevni topli ručak i večera – koji se sada svode na peciva, sendviče i voće – zaista potrebni“, navodi studentica Martina Sabljak iz Varaždina.
Podsjetimo, novi natječaj za ugostitelje raspisan je krajem kolovoza, a provodi ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji sa Sveučilištem Sjever. Na javni poziv pristigla je samo ponuda domaće tvrtke Podravke. Nakon što Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane provjeri ispunjava li Podravkin restoran uvjete i načine ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, Ministarstvo će obaviti i sve druge tehničke aktivnosti za otvaranje novoga studentskog restorana – pojašnjava glasnogovornica Gordana Zuccon.
Studentsku menzu – inače najpovoljniji način prehrane jer studenti plaćaju samo dio obroka dok veći dio subvencionira Ministarstvo – koprivnički studenti morat će još neko vrijeme pričekati.