DRUŠTVO

Nemali broj puta, kada su zrakom zalepršale prve snježne pahulje, znali smo reći kako je snijeg i ove godine iznenadio zimsku službu. Prisjetimo se, samo prošle zime, kada je Hrvatska bila okovana snijegom i ledom, promet se odvijao otežano ili gotovo nikako; vlakovi i autobusi su kasnili, a poneki stanovnici ostali su odsječeni od ostatka svijeta. Građani se mogu nadati da su prognoze za ovu zimu točne i da je pred nama topla zima s više kišnih nego snježnih padalina.

Naime, tijekom srpnja ove godine na snagu je stupio novi Pravilnik o održavanju cesta kojim odredbe oko čišćenja snijega na prometnicama nisu toliko stroge.

Novi pravilnik ceste definira prohodnima ako visina snijega na kolnicima autocesta, brzih cesta i drugih važnijih cestovnih pravaca ne prelazi 10 centimetara odnosno 15 centimetara na svim ostalim prometnicama. Raniji Pravilnik dopuštao je svega 5 centimetara snijega.

Dok se prohodnost danonoćno mora osiguravati samo na autocestama i brzim cestama, prema novom Pravilniku prometnice moraju biti prohodne isključivo tijekom dnevnih sati – od 5 ili 7 sati ujutro do 20 ili 22 sata navečer (ovisno o razini prednosti ceste).

pravilniktablica

O novom Pravilniku o održavanju cesta u zimskom razdoblju govorilo se i na sastanku u Varaždinskoj županiji koji je okupio predstavnike Županijske uprave za ceste, ispostave Hrvatskih cesta Varaždin i Hrvatskih autocesta, inspekcije, policije, javne vatrogasne postrojbe Vatrogasne zajednice Varaždin, službe zaštite i spašavanja te hitne medicinske pomoći.

Raspravljajući o dopuštenim visinama snijega na pojedinim prometnicama, na sastanku su istaknuli kako ne znači da će toliko snijega na varaždinskim prometnicama zapravo biti. Iako je u cilju pojeftinjenje zimske službe, ne očekuje se niži standard održavanja prometnica u zimskim mjesecima.

Tako je Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste, naglasio kako su nabavili četiri tisuće tona soli za što su već unaprijed osigurana financijska sredstva u proračunu.

Dežurstvo zimske službe na području Varaždinske županije započelo je 15. studenog ove godine, a traje sve do 25. ožujka iduće godine. Za održavanje cesta u zimskim uvjetima spremno je tridesetak ekipa, a radit će se prema stupnjevima pripravnosti i predviđenim prioritetima.

Također, predstavnici Policijske uprave varaždinske istaknuli su kako će vrlo strogo kontrolirati sve sudionike prometa. Isključivat će one koji neće imati zimske gume na sva četiri kotača, a posebno će paziti na teretnjake s priključnim vozilima koji u zimskim uvjetima ne smiju biti na cesti. Naglašeno je da je zimska oprema obavezna bez obzira na snijeg na zimskim dionicama cesta. U Varaždinskoj županiji ih je nekoliko, a na njima će se provoditi intenzivne kontrole.

?>