Film

Nakon što smo Eda i Lorraine Warren pratili u prva dva „Prizivanja“, ovaj bračni par se je ovog ljeta vratio u novoj avanturi, strašnijoj nego bilo što s čime su se dosad susreli.

„Prizivanja 3: Kriv je Sotona“, kombinira stvarne događaje koji su se zbivali oko Arnea Chayennea Johnsona, čovjeka koji se je prvi u povijesti na sudu branio demonskim opsjedanjem, i nadnaravnim hororom kakav smo imali prilike gledati u prva dva nastavka.

Film je režirao Michael Chaves (redatelj koji je radio i na još jednom filmu iz ove franšize: Prokletstvo La Llorone), dok je scenarij napisao David Leslie Johnson-McGoldrick. Ovaj film je horor film kojeg svi ljubitelji strašnog i nadnaravnog moraju pogledati ovog ljeta.

U 1981. godini Ed (Patrick Wilson) i Lorraine Warren (Vera Farmiga) su usred egzorcizma Davida Glatzela, osmogodišnjaka koji se je upravo uselio u novi dom sa svojom obitelji. Stvari se ne odvijaju dobro, te sada već očajni Arne Johnson, dečko Davidove sestre, zamoli demona koji je unutar Davida, da uzme njega. Nakon toga, Arne ubije svojeg najmodavca tako što ga je nožem ubo 22 puta te pokušava objasniti kako ga je demon natjerao. Ed i Lorraine vraćaju se na slučaj te se u svojoj istrazi zapute kroz neke tamne puteve. Uz sve to, bore se i s Edovim srčanim problemima i sve većom duhovnom povezanošću koju Lorraine ima sa slučajem.

Conjuring franšiza jako je narasla od 2013. godine kada smo se prvi put susreli s obitelji Warren. Iako ostali filmovi u franšizi nisu grozni, povratak Warrenovih kao centralnih figura u filmu bilo je jako potrebno. Valja staviti ruku na srce i reći kako se filmovi bez njih ne čine kao dio iste franšize. Njihova međusobna ljubav i odanost jednog prema drugome ono je što vodi ovu franšizu. Upravo u tome ostatak franšize kaska, a to su primijetili i gledatelji koji su u jako malom broju pošli u kino pogledati („Prokletstvo La Llorone“ i „Annabelle“ savršen su primjer toga).

Kroz cjelokupnu radnju filma, odnos Warrenovih podiže aspekte horora i trilera u filmu. Chaves kao redatelj odlično ugrađuje ‘jump scares’ u film, ali i ostale strašne segmente bez da se oni čine isforsiranim. Ovaj nastavak je bez problema mogao biti dosadan film prepun dosadnih scena iz sudnice, ali redatelj uspješno manevrira nadnaravnim elementima jednako kao i običnim.

Ovaj film je upravo ono što gledatelji traže u jednom hororcu. Pun preokreta, terora i odlične izgradnje likova. James Wan redatelj je prva dva nastavka te su velika očekivanja bila stavljena na Chavesova leđa. On se je uspješno nosio s njima te je samo nastavio tamo gdje je Wan stao, ali je u isto vrijeme tome dao i svoj vlastiti stil.

Film je strašan te uspješno barata horor elementima s puno srca, dok u isto vrijeme vodi naprijed priču obitelji Warren i gledateljima pruža malo drugačiji slučaj od onog na što su dosad bili navikli.

?>