Kazalište

Predstava Disanje u koprodukciji Kazališta PlayDrama Split i Zagrebačkog kazališta mladih održat će se 7. travnja 2022. (četvrtak) u 19:30 sati u koprivničkoj dvorani Domoljub.

Disanje govori o toplim ljudskim odnosima s izuzetnim emotivnim nabojem koji izaziva proces prihvaćanja gubitka. Česta reakcija na gubitak zna biti tuga. Bilo da se radi o malenom ili velikom, stvarnom ili simboličnom gubitku, onom koji se već dogodio ili onom kojeg očekujemo. Tuga je prirodna posljedica stvaranja emocionalnih veza s drugim ljudima, ali i stvarima te iskustvima. Tuga je cijena koju plaćamo za ljubav. Većinu onoga što volimo i što nam je u nekom trenutku života važno, naposlijetku izgubimo. Gubitak, ovisno o tome koliko nam je važan, može utjecati na čitavo poimanje svijeta i ljudi oko nas, a na koncu i shvaćanje samoga sebe. naše poimanje sebe, drugih i svijeta oko nas. Smrt kao krajnji gubitak osobe u našem životu može osim osjećaja tuge, u određenoj fazi žalovanja, iznjedriti i sjećanja na osjećaje nježnosti, povezanosti, različita iskustva zajedničkog postojanja – svađe, podrške, razumijevanja, nerazumijevanja, prihvaćanja, bodrenja, čitavu paletu šarolikih životnih iskustava.

Govoriti o smrti na pozornici isto je kao hodati po tankom ledu. Može se lako skliznuti u dramatičnu spoznaju neponovljivosti zajedničkih trenutaka ili u patos i nepremostivu atmosferu konačnosti. Bolan je i dugotrajan proces prihvatiti gubitak bliske nam osobe. Taj se proces može realizirati na različite načine jer je žalovanje predvidljiv proces, ali ujedno i individualno iskustvo. U Disanju proces prihvaćanja gradi se pletenjem bešavne mreže između sugestivnih sjećanja i zamišljaja budućih trenutaka koji su nedosanjani. Uz scensko disanje dviju glumica, hodamo prema spoznaji da je smrt dio života. Disanje nas poziva da pogled usmjerimo prema nepoznatoj, ali uzbudljivoj budućnosti, Ona je poziv na iskorak iz iznemogle prošlosti te na hrabro koračanje naprijed s jedinom ostavštinom iz prošlosti, naramkom ljubavi i zahvalnosti.

Prizor iz predstave “Disanje”

Režiju i dramaturgiju Olje Lozice, u dramaturškom dijelu posla nadopunio je Matko Botić koji je ujedno skladao glazbu. Aleksandar Čavlek je oblikovao zvuk, a predstavu izvode Petra Kovačić Botić, Petra Svrtan i Matko Botić.

Ulaznice po cijeni od 50,00 kuna možete podići u Domoljubu radnim danom od 13:00 do 17:00 sati ili rezervirati na broj telefona 222-390 te na email kultura@pou-kop.hr. Kako bismo vam omogućili brži ulazak u dvoranu Domoljub, molimo da rezervirane ulaznice podignete 24 sata prije održavanja predstave.

Cijena za studente, umirovljenike te za kupovinu 6 ili više ulaznica iznosi 40,00 kuna.

Predstava će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

?>