ŽIVOT

Nerazriješeni misteriji oduvijek su intrigirali čovječanstvo i bili povod u nastajanju mnogih teorija zavjera. Sve je veći broj zaljubljenika u misterije koji su posvetili svoje živote upravo rješavanju nekih od njih, a intriga oko misterija Jacka Trbosjeka jedna je od najdugovječnijih – traje čak 127 godina.

Ripperolozi su detektivi, povjesničari i književnici koji se danas bave fenomenom Jacka Trbosjeka. Jack Trbosjek, ili Jack Rasparač, pseudonim je zloglasnoga serijskog ubojice iz Londona krajem 19. stoljeća. Ime Jack the Ripper proizlazi iz pisama za koja se vjeruje da ih je ondašnji ubojica slao medijima. Tri se pisma posebno izdvajaju kao potencijalno autentična – Dear Boss (Dragi šefe), Saucy Jack (Prgavi Jack) i From Hell (Iz pakla). Sadržavala su podroban opis sakaćenja budućih žrtvi. Ipak, većina se stručnjaka slaže u tome da su ih pisali tadašnji novinari u želji da povećaju nakladu svojih novina.

Žrtve, za koje se sumnja da ih je ubio Jack Trbosjek, bile su prostitutke, a napadi su uključivali prerezani grkljan, odstranjene organe te sakaćenje abdominalnih i genitalnih prostora. Stručno otklonjeni unutarnji organi doveli su do sumnje da je ubojica doktor, kirurg ili mesar. Unatoč brojnim osumnjičenima, pravi krivac nikad nije otkriven. Sva ubojstva dogodila su se tijekom noći u East Endu, siromašnom dijelu Londona, na osamljenim mjestima. Točan broj njegovih žrtava također je jedno od pitanja o kojem se nagađa i danas.

Kanonska petorku, kako ripperolozi nazivaju žrtve Jacka Trbosjeka, čine Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes i Mary Jane Kelly. Mary Jane Kelly smatraju Trbosjekovom konačnom žrtvom, a pretpostavlja se da su zločini završili zbog Jackove smrti, zatvora ili emigracije.

Najnovija istraživanja pomoću DNA uzorka otkrila su da je riječ o otprije osumnjičenom Aaronu Kosminskom koji je u vrijeme ubojstava 1888. godine imao svega 23 godine. Kosminski je ostatak svog života proveo u psihijatrijskoj bolnici gdje je u 56. godini umro od gangrene. Iako je riječ o dosad najuvjerljivijim dokazima, bit će potrebno još DNA ispitivanja kako bi se misterij Jacka Trbosjeka konačno mogao smatrati završenim.

?>