Zabava

Zatvor je ustanova u kojoj osuđenici izvršavaju kaznu za počinjeno kazneno djelo. Svi zamišljamo isto: rešetkastu prostoriju malih dimenzija, krevet, WC, umivaonik i eventualno još i stol. No što biste rekli na to da u određenim zemljama zatvorenici uživaju u visokom luksuzu koji slobodno možemo usporediti s onim u najboljim hotelima svijeta?

1. Zatvor u Leobenu, Austrija

Ovaj je zatvor djelo arhitekta Josefa Hohensinna koji ga projektirao po načelu „poštovanje prema ljudima“. Ugrađene staklene stijene simboliziraju otvorenost i slobodu kao kontrast stvarnoj namjeni – ukidanju slobode! Na taj je način uspio ukloniti standardne asocijacije na zatvor i neugodne osjećaje koji se javljaju uz izoliranost.

Zatvorenici tako zaista mogu uživati u ovom objektu i sadržajima koje nudi. Dio sadržaja ovoga zatvorskog okruženja čine sportska dvorana, dva fitness-centra, vanjski sportski tereni, stolni tenis, uređeno dvorište za šetnju, multimedijalna dvorana, biblioteka, sale za druženje i zabavu te razne učionice.

page

2. Halden, Norveška

Mnogi ga nazivaju i „najhumanijim zatvorom“, što nije nimalo neprikladan naziv za tretman zatvorenika. Kako bi zatvorenicima olakšali psihološko opterećenje koje nameće zatvorenički život, razni organizatori u haledonskom zatvoru godišnje troše milijun dolara na slike, fotografije i svjetlosne instalacije. Boje zidova pojedine prostorije prilagodili su aktivnostima koje se u njoj odvijaju jer smatraju da je to vrlo važno za psihu onih koje tamo borave. Svakih 10 do 12 ćelija dijeli zajedničku kuhinju i dnevnu sobu u kojima zatvorenici pripremaju obroke i odmaraju se poslije dnevnog rada. Nijedan prozor u Haldenu nema rešetke.

U sklopu zatvora nalazi se i studio s profesionalnom opremom za miksanje zvuka. Tu su i instruktori koji učenike (nikada ih ne nazivaju zatvorenicima) podučavaju sviranju klavira, gitare, bongo-bubnjeva i brojnih drugih instrumenata. Tri člana haldenskog zatvora čak su se i natjecali u norveškoj verziji emisije Idol.

3. Bastoj, Norveška

Dom je brojnih silovatelja i ubojica, a prostire se na jednom četvornom kilometru otoka u južnoj Norveškoj. Međutim, daleko je od mračnoga i nepodnošljivoga. Čuvari u ovom zatvoru nisu naoružani, a zatvorenici ne nose uniforme i imaju ključeve svojih soba.

Zatvorenici žive u udobnim kolibama, a tijekom ljetnih mjeseci sunčaju se i kupaju na plažama. Bave se i ribolovom, poljoprivredom, voćarstvom i povrtlarstvom te brigom o konjima, igraju tenis, posjećuju saunu i još mnogo toga.

Zvuči prekrasno, a pokazalo se i kao vrlo učinkovito. Ovaj nekonvencionalan norveški pristup osuđenicima na najstrožu kaznu postao je vrlo popularan jer taj zatvor ima najnižu stopu povratka zločinu od svih zatvora u Norveškoj. Naime, tek 16 % zatvorenika nakon odsluženja kazne vratilo se kriminalu.

nor2

 4. San Antonio, Venezuela

Zatvor je na otoku Margarita koji izvana izgleda kao svaka druga venezuelanska kaznionica. No jedan pogled na ono što se događa s druge strane zidova – i cijela se priča mijenja. Sve što vidite su ljudi koji se itekako dobro zabavljaju. Seks, droga, vesela druženja i danonoćna glazba. Država je, naime, izgubila nadzor: zatvorenici šeću zatvorskim prostorijama noseći oružje, a novac dobivaju čak i od turista koji plaćaju kako bi vidjeli borbu pijetlova ili kako bi od njih kupili drogu.

5. Aranjuez, Španjolska

Zatvor Aranjuez, 40 kilometara južno od Madrida, ima 36 ćelija za obitelji, a samo ih je 16 trenutno zauzeto. Posebnost je ovog zatvora to što ima dječji vrtić i igralište. Ideja je da se djeca zbliže sa svojim roditeljima iako su oni u zatvoru. Naime, u ranoj dobi ne percipiraju ostatak okoline, a tako i roditelji koji žele rehabilitaciju mogu naučiti osnove roditeljstva.


Dok u Remetincu zatvorenici prolaze kroz svakodnevno psihičko i fizičko zlostavljanje, a do liječničke pomoći mogu doći samo uz pisanu molbu, netko drugi za isto kazneno djelo u nekoj drugoj državi igra squash i pleše salsu. Još jedan u nizu primjera kako nepravda ne zaobilazi čak ni ovaj sloj društva.

?>