Izložbe

Marinini snovi naziv je treće samostalne izložbe koju je križevačka umjetnica Marina Orak otvorila u četvrtak, 14. siječnja, u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Dvije riječi u nazivu izložbe govore sve o njoj i njezinim slikama: „Svi moji radovi satkani su od emocija i sve ono što doživljavam oko sebe pretvorilo se u neki san koji je morao izaći na svjetlo dana – preko tuša na papir.“

Marina je počela crtati 2010. godine, kada je preminuo njezin svekar Dragutin Orak, poznati križevački pedagog i likovni umjetnik koji je imao veliki utjecaj na njezine radove.

„Ima jedan crtež koji je Dragutin, kada je završavao akademiju, nacrtao tušem i poklonio ga meni. Ta je apstrakcija u meni nešto probudila. Počela sam crtati olovkom po papiru, da bi kasnije, zahvaljujući svojoj kćeri Nini, prešla na tuš. Trebalo mi je dosta vremena da svladam tehniku jer to nije tako jednostavno kako zvuči.“

Crteže radi rukom, bez pomoćnih alata. Svaki je rad unikatan i rađen s pozitivnim emocijama. Zanimljivo je to što, za razliku od većine slikara, ne crta na stolu, nego na vrlo neobičan način prenosi emocije na papir. Naime, svaka slika rađena je na podlošku – na njezinim koljenima.

Za manji format slike treba joj oko pet sati, a za veće formate od osam do devet sati rada. Često crta satima pa uzima kratke pauze.

Sljedeća Marinina izložba planira se u ožujku u Galeriji u Tkalčićevoj ulici, a nada se da će to biti korak prema nečemu većem.

Izložbu Marinini snovi možete razgledati do sredine veljače u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

?>