Izložbe

Izložba „U potrazi za nesvjesnim“ magistrice likovne pedagogije Dore Bakek otvara se u četvrtak, 16. lipnja 2016., u 20:30 u zagrebačkoj Galeriji „Laval Nugent“. Fascinirana ljudskim umom, autorica ulazi u područje psihologije te likovnim putem interpretira dvostrukost uma, rukovodeći se projektivnim tehnikama slavnih psihoanalitičara Sigmunda Freuda i Carla Gustava Junga, poznatima po uvriježenim teorijama o ustrojstvu psihe, a sve to kroz svoj primarni medij – grafiku.

4

Uzimanjem motiva ploda oraha kao izraza onostranoga, Dora Bakek započinje seriju vizualizacije slika podsvjesnoga i nesvjesnoga. Ondje gdje je potrebna maksimalna sloboda kako bi se putem automatizma i prvobitnosti reakcije zašlo u područje onostranoga, autorica svjesno odabire tehniku dubokog tiska koja zahtijeva izrazitu promišljenost i trezvenost prilikom izrade, čime dolazi do kontradiktornosti između namjere i realizacije odabranog motiva.

Radovi nose naziv Asocijativne forme jer sadržavaju ono što promatrač želi vidjeti ili što sâm zamišlja. Ovisno o promjeni oblika ili okoline u kojoj radovi obitavaju, mijenja se i sadržaj koji izbija na površinu. Viđeno i prepoznato unutar rada ovisi primarno o unutarnjem ustroju i nasljeđu samog pojedinca, pa se stoga razlikuje od osobe do osobe.

5

Dora Bakek diplomirala je 2013. godine na studiju likovne pedagogije, smjer grafika, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci s temom Slike podsvjesnoga i nesvjesnoga.

Dosadašnje umjetničko stvaralaštvo uglavnom bazira na tradicionalnoj grafici, no sve se češće upušta u eksperimentiranje i propitivanje granica same grafike, pretvarajući grafičke otiske u digitalni medij. Trenutno radi kao nastavnica likovne kulture u osnovnoj školi.

Izložba U potrazi za nesvjesnim ostaje otvorena do 30. lipnja i može se razgledati radnim danom od 14 do 19 sati i subotom od 11 do 15 sati.

?>