Hrana

kičica

Mnogi od vas vjerojatno prvi puta čuju za biljku kičicu. Pripada porodici sirištara (Gentianaceae) i nosi više naziva. U Hrvatskoj je poznatija kao kitica gorka, kučica, trava od groznice, žuč zlatna.

Kičica je tlu prilagodljiva biljka koja raste do 50 cm visine na vlažnim, brdskim livadama i pašnjacima, čistinama i obroncima. Jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka gorkog okusa, no jako lijepog izgleda. Nema neki aromatični miris i nije otrovna. Cvjetovi se otvaraju samo na suncu kad je najmanje 20 °C.

Kičica cvate od lipnja do rujna, a upotrebljivi su gornji dijelovi biljke. Suši se u hladu radi očuvanja prirodne boje. Poboljšava rad jetre, stimulira apetit te je zato dobar izbor u liječenju protiv anoreksije. Starijim osobama vraća vitalnost i olakšava rad probavnog sustava. Kičica je prirodni lijek za pročišćavanje krvi kod slabokrvnosti i preporuča se protiv prehlade jer čisti dišne puteve.

Čaj od kičice

Svima koji boluju od glavobolje, groznice, histerije, sjete, bolesti želuca, loše probave, šećerne bolesti, slabokrvnosti, reume i žgaravice preporučuje se da konzumiraju čaj na sljedeći način:

– 20 g biljke preliti s 2,5 dl kipuće vode

Šalicu na dan piti u gutljajima, i to najbolje pola sata prije jela. Takvo liječenje traje oko 2 do 4 tjedana.

Za kičicu vrijedi narodna izreka „Svaki je dobar lijek gorak“, stoga se ne morate brinuti za nuspojave jer tako gorak okus sprječava da ga pijete u većim količinama.

Čajeve možete nabaviti u dućanima zdrave prehrane.

Slični članci
0 1202

?>