KULTURA

Posjetili smo lego-dvorac Empirej zagorskoga bivšega građevinskog poduzetnika Mije Habulinca. Dvorac je smješten u selu Jurjevec u Zagorju, a samo za Pressedan otvorio je vrata i odveo nas u njegov obilazak. Dvorac ima ukupno 2500 m², a sastoji se od 101 prozora, 33 tornja, a ima šest ulaza. Dvorac je izgradio na obiteljskom imanju u blizini kuće, a napravio je i vlastitu cestu koja vodi do dvorca.

Habulinec nam je ispričao kako je nastala ideja za izgradnju: „Bio sam s djecom u Austriji kad sam vidio lego-minijature austrijskih dvoraca. Kćerima sam predložio da naprave svoju maketu. Nisam odmah znao da ću graditi dvorac. Maketa je neko vrijeme stajala složena. Moja prvobitna ideja bila je da izgradim klijet na brijegu. Budući da mi arhitekt nije ponudio neko zadovoljavajuće rješenje, sjetio sam se makete. Dao sam mu predložak i napravio je projektnu dokumentaciju.“

Pripreme za gradnju trajale su dvije godine, a sama gradnja trajala je tri godine (od 1998. do 2001.). No dvorac nije mogao odmah staviti u funkciju jer nije imao građevinsku dozvolu. U šali nam je Habulinec odgovorio: „Namjerno sam gradio bez građevinske dozvole kako dvorac ne bi izgubio svoj imidž – jer nijedan je dvorac nema. Ali sada je sva potrebna dokumentacija sređena.“

Dvorac ima i tajni prolaz koji vodi od dvorca, a ima i izlaz u šumi, no ni sam Habulinec nije nam znao odgovoriti čemu služi.

„Svi ih dvorci imaju pa tako i moj. Turci više ne napadaju… Osim preko televizije – tako da nemam razloga bježati“, našalio se Habulinec.

Osim gradnje dvorca, Habulinec se bavi i lovstvom. Četiri puta bio je u Africi, a neke ulove imali smo prilike vidjeti i u dvorcu.

Neke komercijalne namjene za dvorac Habulinec nema, no njegove ga kćeri planiraju iznajmljivati za svadbe i slične proslave. Unatoč tome, Habulinec nam je otkrio da ima namjeru useliti se.

„To je bila i moja prvobitna namjera – da tamo živim. Mislim da žena i djeca nisu zainteresirani pa ću vjerojatno biti sam“, izjavio je Habulinec.

?>