Hrana

Ćevapčići i pljeskavice – hrana koju turisti najčešće pronalaze u našim restoranima. Zbog njihove popularnosti, stvara se mišljenje kako su to autohtona hrvatska jela. Kako bi prekinuli ovaj negativan trend, ne smijemo zaboraviti na tradicionalne hrvatske delicije koje su s ljubavlju spravljale naše mame i bake.

Naša zemlja stoljećima njeguje bogatu kulinarsku tradiciju koju su oblikovali zanimljiva i burna povijest našeg naroda i geografski položaj u kojem se isprepliću mediteranska, planinska i kontinentalna klima. Svaka regija obiluje vlastitim specijalitetima.

Kuhinja mediteranskog područja odlikuje se prvoklasnim dalmatinskim i istarskim pršutom, paškim sirom, maslinama, jelima od ribe i morskih plodova te vinima i likerima. Osim toga, poznata je i po raznim mesnim jelima ispod peke i jelima s tjesteninom. Najpoznatija jela svakako su pašticada, srdele na gradele, brodet, salata od hobotnice, crni rižot i fritule.

1

U kuhinji Like i Gorskog kotara dominira povrće – kukuruz, kupus, krumpir i grah. Poznate su i rakije. Također, izdvajaju se sirevi od kozjeg i kravljeg mlijeka, razna variva od povrća te jela od janjetine, ovčetine, svinjetine i divljači.

Kuhinju sjeverozapadne Hrvatske karakteriziraju mnoga jednostavna i ukusna jela. Ova bogata hrvatska regija obiluje jelima od povrća, mesa, žitarica i voća. Izdvajaju se i vina, rakije i likeri. Najpoznatija jela su purica s mlincima, zagrebački odrezak, pečeni šaran, češnjovke, krvavice, vinski gulaš, bućnica, štrudle, krafne i samoborske kremšnite.

2

Slavonija i Baranja najpoznatije su po svojim mesnim proizvodima – kulenu, kobasicama, čvarcima i dimljenoj šunki. Kuhinja istočne Hrvatske odlikuje se jelima od tjestenine, mesa, ribe, mliječnih proizvoda, povrća i voća. Karakteristične su rakije i vina te različite slastice. Najpoznatija jela su fiš-paprikaš, ljuti gulaš, pečena riba, makovnjača, orehnjača, svježi sir i vrhnje.

Ovako bogata kulinarska tradicija naše zemlje impresionirat će svakog turista koji će se zasigurno poželjeti vratiti, a nadajmo se kako će autohtona hrvatska jela postati prisutnija i u našim restoranima.

?>