KOMENTARI

Kad radite u trgovini odjećom i svakodnevno susrećete stotine različitih profila kupaca, na prvu biste zaključili kako vrijedi ona izlizana „Sto ljudi – sto ćudi“. Međutim, kako vrijeme odmiče, shvatite da sto kupaca ne znači i sto različitih profila. Otprilike devedeset od sto kupaca predstavnici su samo jednoga potrebitog i lažno ljubaznog – „Je l’ može malo brže? Zašto je to tako skupo? Odradite sve za mene“ – tipa kupca.

Želite li biti na raspolaganju, najčešće će do vas doći kupac kako bi vam pokazao hlače ili majicu od 39,90 kuna s pitanjem “Je l’ imate nešto takvo od 29,90 kuna?” Kad kažete da nemate, dobijete pogled pun razočarenja i bijesa. Zapravo, prilično uobičajen pogled Hrvata.

Vi niste samo prodavač. Vi ste i dadilja!

Česti su i kupci s djecom. Oni u vama ne vide samo prodavača, djelatnika u trgovini, već i dadilju. Neki dan u trgovinu u kojoj radim ušla je baka s unukom. Prvo mi je uvalila svoju vrećicu, a onda mi bez pardona rekla: „Dajte malo pripazite na nju da ja to obavim.“ Preostaje vam samo da se nasmijete ljubaznoj gospođi i nastavite raditi svoj posao, nadajući se da se dijete neće izgubiti, što baku očito ne brine jer vas uvijek može okriviti.

Stalno kukamo kako nemamo novaca i kako je kriza, a svakodnevno po trgovinama ostavljamo torbice, ključeve od automobila i novčanike. Kupac Hrvat ni ne primijeti da je ostao bez toga sve dok ne izgovorite njegovo ime na razglas i zamolite ga da dođe po svoje stvari. Onda kreće panika. Do prije pet minuta nije ni znao što je izgubio, a pet minuta kasnije lomi noge da mu netko ne odveze auto ili ne uzme nešto iz torbice.

Najbolje se vidi kakvi smo u redu ispred blagajne

Kultura Hrvata kupaca najbolje se vidi kad radite na blagajni. Otvorite li dodatnu blagajnu kako biste smanjili postojeći red, ubacit će vam se netko tko i nije stajao u redu, nego je primijetio priliku da se ubaci. Onda vas kreću napadati oni koji su već u redu. Za vas je najbolje da se isključite iz rasprave, baš kao što to radi Božo Petrov kad postane napeto, i da sve mirno promatrate.

Za jednog prosječnog Hrvata kupca na blagajni nikad niste dovoljno brzi! Kad stoji u redu ispred blagajne, žuri mu se na kavu, u kino, umoran je i gladan, ima sto potreba… Vidite kako okreće očima kao ubrzana kazaljka na satu, iako je na kraju reda. Takav pogled pun ljubavi ne možete ne primijetiti. Još niste ni skenirali sve artikle hrvatskog kupca, a njega već muči kolika je cijena vrećice.

Za nas Hrvate najtužnija je stvar kad pored računa od 1.200 kuna još moramo dodati 30 lipa za vrećicu. A koliki mu je tek osmijeh kad kažete da su vrećice besplatne. Odmah uzme pet komada. Kaže: „Nek se nađe“.

Kad vide račun, pretvaraju se u detektive

Koliko god imali akcija u trgovini, nikad ih ne možete imati dovoljno za jednog Hrvata. Uvijek će vas pitati može li popust na količinu. Kao pokušava biti duhovit, a računao je na to kad je napunio košaru. Kada im predate račun, kreće FBI istraga – pretvaraju se u prave pravcate detektive. Uvjereni su da ste nešto krivo naplatili jer oni toliko nisu izračunali prije dolaska na blagajnu. Želite ih savjetovati da računaju na kalkulator umjesto na prste, ali ne smijete. Kupac je uvijek u pravu. Čak i ako je Hrvat. Oči mu se uvijek zasjaje kada primi račun. Da ne znam kakav smo narod, rekla bih – od sreće. Guta knedlu, zadržava suze u kutovima očiju, ne zna kud bi spremio račun. Imate osjećaj da ste ga upravo opljačkali i želite ga utješiti. Umjesto toga, zaželite mu ugodan dan, iako znate da će ga provesti proklinjući trenutak kad je ušao u vašu trgovinu.

Prosječan hrvatski kupac ne uživa u shoppingu, ne raduje ga to što je kupio, a svi su mu krivi što je to uopće i kupio, iako podsvjesno zapravo najviše voli slobodno vrijeme provesti upravo u shopping-centru. Ako čeka u redu više od tri minute, pada mu mrak na oči; a ako se netko ubacio ispred njega u redu, započinje treći svjetski rat. Neće jedan prosječan Hrvat prosvjedovati i zalagati se za pravdu kad su u pitanju politika, obrazovanje ili ekonomija. Hrvat je najglasniji kada mu uzmete mjesto u redu.

 

?>