Putovanja

Unatoč recesiji i dužničkoj krizi, Europa ima 15 od 25 najbolje plasiranih gradova u svijetu kad je u pitanju životni standard. Kao rezultat povećane stabilnosti, sve višega životnog standarda i napredne gradske infrastrukture, europski gradovi općenito imaju visoku kvalitetu života, a mi vam otkrivamo koji su to gradovi s najboljim životnim standardom.

Švedska je odlična zemlja za život, a njezin glavni grad Stockholm po mnogim je parametrima svrstan među gradove s najboljim životnim standardom. I muškarci i žene u ovome glavnom gradu, kao i u državi, koriste porodiljni dopust, čime država novim obiteljima signalizira da su i mame i tate u mogućnosti održavati i obitelj i karijeru. Bez obzira na to je li vrtić privatan ili državni, cijena nije viša od tri posto mjesečne plaće koju primaju roditelji. Školarine na fakultetima plaćaju se stipendijama ili studentskim kreditima pa je tako gotovo svakome omogućeno kvalitetno obrazovanje.

Oslo, kao prijestolnica Norveške, očarat će gotovo svakoga jer ga krasi mnogo zelenih trgova, velikih i malih fontana, parkova, jezera i slapova. More i fjordovi oduvijek su imali veliku ulogu u životu stanovništva pa se tako i industrija razvijala u tom smjeru. Nafta, prirodni plin i drvna industrija neki su od razloga zbog kojih je Norveška postala jedna od najbogatijih i najrazvijenijih zemlji svijeta. Stanovnici primaju visoke plaće, a u prosincu su oslobođeni poreza kako bi jeftinije kupovali darove za Božić. Naime, blagdane smatraju izuzetno bitnima i međusobno se često darivaju. S obzirom na visok standard zemlje, turistima je boravak poprilično skup. Primjerice, za jedan hamburger morat ćete izdvojiti i do dvjesto kruna, a po istoj ćete cijeni moći kupiti cipele ili neki drugi odjevni predmet. Alkohol je najskuplji jer država na taj način pokušava smanjiti alkoholizam, što im i uspijeva.

Oslo_Norway_TravellingtoScandinavia_com

Njemačka je već više puta izabrana kao zemlja za najbolji život, a njezini gradovi Berlin, Frankfurt i Hamburg svrstani su među gradove s najboljim životnim standardom. Prosječna netoplaća po stanovniku u ovim gradovima iznosi 3 984 eura. Najmanje su plaćeni frizeri koji mjesečno zarađuju oko 1 070 eura. Informatičari, farmaceuti i računovođe zarađuju između 3 500 i 4 000 eura. Najbolje su plaćena zanimanja ona najpoželjnija, a to su ona u području građevinarstva, rudarstva i direktorstva. Tako jedan direktor poduzeća u prosjeku zaradi 6 899 eura mjesečno. Ovi gradovi imaju visokokvalificiranu radnu snagu, visok kapital i nisku stopu korupcije s neprestanim inovacijama. Upravo ovi gradovi imaju najveću i najmoćniju ekonomiju u Europi.

Zürich se smjestio na listu najboljih gradova za život upravo zato što je stopa kriminala u ovome gradu, kao što je i u cijeloj Švicarskoj, najniža. U Zürichu ćete za mjesečni pokaz izdvojiti 550 kuna (ili 330 kuna ako imate manje od 25 godina), no taj pokaz vrijedi za sva sredstva javnog prijevoza (trajekte, podzemne željeznice i slično). Isti pokaz vrijedi za javni prijevoz na području cijele zemlje. Procjenjuje se da profesori u srednjim školama zarađuju oko 44 000 kuna, no život nije jeftin.

zurich-switzerland

Helsinki, glavni i najveći grad Finske, također je jedan od gradova Europe s najvišim životnim standardom. Mnogo se ulaže u izgradnju hotela, restorana i drugih objekata, a posebice onih zabavnog sadržaja. Zdravstvo i školstvo besprijekorni su, zbog čega su ovaj grad i sama Finska najbolji za život ako se u obzir uzimaju kvaliteta zdravstva, standard i životna perspektiva. Osim što je živahan i moderan grad, ljudi su ekološki osviješteni, zbog čega je ovo najmanje zagađen grad. Ako ste u restoranu s grupom Finaca, podrazumijeva se da svaka osoba plati svoj račun. Pušenje na javnim mjestima najstrože je zabranjeno.

Austrijski glavni grad stanovnicima nudi najbolju kvalitetu života u svijetu. Sa svojih 1,7 milijuna stanovnika, Beč je već duži niz godina na vrhu popisa, i to kao grad s najboljim životnim standardom upravo zbog jake kulturne scene i zdravstvene skrbi. Njegova bogata arhitektura čini ga zanimljivim za turiste, a pouzdan javni prijevoz stoji samo 1 euro dnevno u gradu kojim upravljaju socijaldemokrati i zeleni. Beč je prvoplasirani i zbog izbora kazališne i glazbene ponude i zbog široke ponude restorana i međunarodnih škola.

Slični članci
0 1786

?>