Zabava

Što su to elektronički sportovi? Može li se igranje video igara nazivati sportom? Zbog razvoja tehnologije rađaju se novi trendovi, pa su tako ljubitelji video igara dobili titulu „sportaša“.

Sve je počelo davne 1972. na Sveučilištu Stanford, gdje su se studenti natjecali u video igri Spacewar, a glavna nagrada bila je pretplata na časopis Rolling Stone. Uslijedila su natjecanja iz tada popularnih igara: Space Invadersa, Pac-Mana, Donkey Konga, Mortal Kombata, Tekkena i ostalih.

Danas je profesionalno igranje video igrica – takozvani e-sports – jedan od najbrže rastućih trendova u svijetu. Nastaju timovi, lige, voditelji i turniri, a prate ih i sponzori. Najpoznatiji turniri su World Cyber Games koji se od 2000. godine održava u Južnoj Koreji, a natječe se u sljedećim igrama: Age of Empires ll, FIFA 2000, StarCraft: Blood War i drugima. Nagrade se kreću između 200 000 i 300 000 dolara. Iz godine u godinu prijavljuje se sve više timova iz različitih dijelova svijeta.

Jedan od turnira je i Major League Gaming koji se od 2002. održava u Sjevernoj Americi. Od računalnih igara održavaju se Starcraft ll i League of Legends turniri. Francuska je svoj prvi turnir organizirala 2004. i nazvala ga Electronic Sports World Cup, a u međuvremenu su se na turnirima pojavili i Warcraft III, Counter-Strike, Defense of the Ancients i druge. Intel Extreme Masters je jedan od većih turnira koji se održava u više država.

Danas najpopularnije online arene u kojima se timovi bore za dominaciju i uništenje baze neprijateljskog tima su Defense of the Ancients 2 (popularno DotA 2), League of Legends te StarCraft II. U popularnosti ih slijede FPS („pucačine“ iz prvog lica) Counter Strike i Call of Duty.

Većina profesionalnih igrača su dvadesetogodišnjaci koji dolaze iz razvijenijih zemalja. Oprema koju koriste prilično je skupa, a česta ulaganja radi poboljšanja nužna su kako ne bi došlo do poteškoća tijekom igranja. Osim novaca za opremu, potrebno je mnogo vježbe. Igrači provode sate i sate za računalom osmišljavajući nove strategije i vježbajući neki novi lik. Nije lako zaigrati na velikim turnirima jer samo najbolji imaju priliku natjecati se rame uz rame s profesionalcima i osvojiti više od 100 000 dolara po turniru. Kao što popularni glumci dobivaju novac reklamirajući određene proizvode, tako proizvođači hardvera plaćaju profesionalne igrače za igranje na njihovim grafičkim karticama i matičnim pločama.

Otvaranjem popularne stranice Twitch.tv 2011., gameri mogu streamati igranje (odnosno reproducirati audio i video podatke u realnom vremenu), i to ne samo profesionalaca, već i amatera.

Turniri nisu zaobišli ni Hrvatsku. Već nekoliko godina zaredom održava se sajam video igrica Reboot infoGamer na Zagrebačkom velesajmu. Posjetitelji mogu vidjeti i zaigrati nove igre, a timovi odmjeriti snage „u arenama“.

Elektronički sportovi prerasli su u pravu senzaciju. Ljubitelji video igara navijaju za najdraže timove, kupuju njihovu potpisanu opremu te odlaze na turnire kako bi uživo mogli pratiti svaki pokret i razmjenjivati strategije. Za ulazak u svijet profesionalnog igranja potrebno je mnogo odricanja i vremena, no zato samo najbolji uspijevaju.

?>