KULTURA

Inspirirana fantasy i SF svijetom, izložba dr. sc. Wintona Afrića Otisci mašte oduševila je posjetitelje u zgradi Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Kao nadahnuće istaknuo je svog oca koji ga je upoznao s ovim svijetom: „Otac je veliki ljubitelj znanstvene fantastike. Kada sam bio dijete, uspavljivao me s knjigama te tematike.“

Winton Afrić, redoviti profesor na Sveučilištu Sjever, odveo nas je u svoj svijet inspiriran stripovima, računalnim igrama i knjigama. Odrastao okružen fantastikom, kasnije se uključio u SFeru, društvo za znanstvenu fantastiku u Zagrebu, gdje je sudjelovao u roleplay igrama.

„Znali smo igrati cijeli vikend. Živjeli smo za vikend. Imao sam prijatelja koji je bio u vojsci. Došao bi u uniformi i igrao s nama cijeli vikend, a da nije išao kući. Onda negdje u srednjoj školi, kako sam i dalje pratio i zanimao se za SF, pojavile su se prve skice koje su me dovele do ovoga danas“, ispričao je profesor Afrić, oduševljen zanimanjem za svoje radove.

Mnoge je impresionirala tehnika kojom se koristio.

„Fotografije su nastale digitalno – u Photoshopu. Nekoliko kistova izradio sam sam. Oni doslovno imaju funkciju pravog kista”, pojasnio je Afrić.

Bilo je zainteresiranih za kupnju radova, čija se cijena se kreće od 300 do 400 eura. Radove je moguće i naručiti.

Sa studentima smo popričali o njihovim dojmovima.

„Radovi su mi se jako svidjeli. Dosad se još nisam susrela s ovakvom vrstom umjetnosti. Izložba je nadmašila sva moja očekivanja“, oduševljeno je prokomentirala Ines Jurjević.

Zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić ovu izložbu vidi kao izvrsnu kulturnu priliku za profesore, ali i studente: „To je jako dobra stvar za studente i sveučilište da dobijemo jednu kulturno-kreativnu košnicu gdje ćemo se svi okupljati.“

Ovo je bila prva u nizu izložbi koje se planiraju u prostorima sveučilišnog kampusa, a profesoru Afriću pripala je čast da izlaže prvi jer je upravo on u studentskim anketama proglašen jednim od najboljih profesora.

Na otvorenje je došlo više od stotinu ljudi koji su napunili prvi kat zgrade Sveučilišta, a među njima je bila i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak koja je otvorila izložbu. Napomenula je da je ovo prva i zadnja izložba koja se održava na kampusu dok je fakultet još u rukama grada, iz čega se može zaključiti da očekuje brzo usvajanje Zakona kojim će Sveučilište Sjever preuzeti država.

?>