SVEUČILIŠTE SJEVER

Eksplozija čistoga umjetničkog talenta zatresla je Sveučilište Sjever u ponedjeljak oko 18 sati. Tada je u Sveučilišnom centru Koprivnica održana produkcija Umjetničke grupe (UGSS), već tradicionalno najiščekivaniji događaj akademske godine.

Sekundarni udarni valovi proširili su se do Broadwaya i Boljšoj-teatra, izazvavši opću prepast među tamošnjim glumcima. Budući da osjećaju određene simpatije prema scenskim nastojanjima kolega iz New Yorka i Moskve, UGSS-ovci su pristali suzdržati se od daljnjih nastupa sve dok Sveučilište olovom ne obloži podzemni bunker u krugu kampusa.

Svoju bliskost običnom čovjeku UGSS-ovci su demonstrirali izborom mjesta za premijeru nove produkcije. Prezrijevši zagrebački Hipodrom, Arenu u Puli i stadion Poljud, odlučili su se za dvoranu 109 Sveučilišnog centra Koprivnica.

Scenski spektakl sjajnom su izvedbom otvorile etablirana diva Martina Sabljak i pjevačka zvijezda u usponu Magdalena Halužan, koje su, uz virtuoznu gitarističku pratnju Romane Vincetić i Nikole Horvata, izvedbom pjesme Oceans (Hillsong United) okupljene dirnule u srce.

Nakon njih, scenom je zavladala glumačka jezgra UGSS-a, izvevši Audiciju za Sjever. Postava koju izdeklamirati zna svaki ljubitelj kazališta – Karmen Bušić, Tamara Čovran, Maja Kristić, Monika Roth, Martina Sabljak, Valentino Štefanek, Stella Tuđan i Vedran Vrabec – pod vodstvom UGSS-ove producentice, profesorice Lidije Dujić, ponovo je na noge podigla ekstatičnu masu u gledalištu.

Među okupljenim kritičarima prevladalo je mišljenje da su svjedočili nečemu u potpunosti revolucionarnom. Koloplet klasične antičke komedije, prizemnog slapsticka i i neortodoksnog dadaizma još je jedno svjedočanstvo o hrabrosti i originalnosti UGSS-ovih scenarista.

Premda nismo dobili službenu potvrdu, kuloari bruje o tome da je dogovoreno gostovanje Audicije u Varaždinu. Hoće li se nakon toga otputiti na svjetsku turneju, tradicionalno tajanstveni UGSS-ovci nisu htjeli komentirati.

Produkciju je, uz nepogrešivu Romanu Vincetić na gitari, dirljivom izvedbom balade Bed of Roses zatvorila glamurozna Mateja Budimir.

Ljubitelji likovne umjetnosti mogli su uživati u Završnoj izložbi Odjela za medijski dizajn. Pokazalo se da su studenti i profesori dizajna na svom području talentirani barem jednako kao UGSS-ovci na kazališnim daskama.

Njihove kreacije i dalje krase zgradu Sveučilišta. Izložba je otvorena za javnost i ne bi je smio propustiti ni jedan ljubitelj umjetnosti.

Iz pouzdanih izvora saznajemo da su počeli pregovori o suradnji UGSS-a i umjetnika s Medijskog dizajna u budućim projektima. Globalna kulturna scena zadržava dah čekajući da vidi kakvim će scenografijama rezultirati njihova fuzija.

?>