Info

Nastavak priče o medijima, njihovoj ulozi i utjecaju na naše živote čuli su izabrani učenici osmih razreda tri koprivničke osnovne škole u srijedu, 4. svibnja, u prostoru Pučkoga otvorenog učilišta u Koprivnici.

Bila je to druga po redu Medijska čitaonica, koju za njih organizira dr. sc. Lidija Dujić uz pomoć studenata novinarstva. Ovog su puta svoje iskustvo s novinarskog terena s učenicima podijelili Vedran Vrabec, student treće godine, i Romana Šimek, studentica prve godine.

Kako izgleda put proizvodnje članka od samog odabira teme do trenutka kad se objavi na portalu ili u novinama, što kažu i što rade urednici, pozitivna i negativna iskustva, uredničke kritike ili pohvale, krizno novinarstvo i glavne smjernice na koje treba obratiti pažnju teme su koje su obrađene na obostrano zadovoljstvo.

Učenici su podijelili vlastita iskustva i pokazali kako ni njihovi prvi koraci prema novinarstvu nisu laki.

„Osnovali smo radijsku grupu i s vremenom smo odlično napredovali. Sami smo odrađivali veći dio posla i nastavnici su uvijek bili zadovoljni rezultatom. Međutim, nakon promjene voditelja grupe dobili smo mnogo manje podrške. Meni je nastavnica promijenila pjesmu i naslov, izbrisala neke dijelove i dodala one po vlastitom izboru, i to bez konkretnog razloga. Naravno, to me obeshrabrilo i s vremenom sam prestao sudjelovati, kao i većina mojih prijatelja“, rekao nam je učenik koji je na vlastitoj koži osjetio ono s čime se brojni profesionalni novinari svakodnevno susreću u svojim redakcijama.

Iduća medijska čitaonica bit će održana 1. lipnja u već dobro poznatom prostoru Pučkoga otvorenog učilišta.


DSC_0346

?>