TOP TEME

„Na mladima svijet ostaje“,  izreka je koja je svima poznata, no koliko su mladi zainteresirani za svijet oko sebe i koliko su informirani o događajima u njemu, pokazao nam je upitnik proveden u Srednjoj školi u Koprivnici. O navikama čitanja novina i časopisa i gledanju dnevnih emisija  informativne, političke ili društvene tematike  izjasnilo se 106 učenika od 1. do 4. razreda. Provjerili smo znaju li datum ulaska Hrvatske u EU, čitaju li knjige, znaju li tko su ministri u Vladi RH , tko je Domagoj Margetić, a rezultati su poražavajući.

Srednjoškolce ne zanima previše pisana riječ. Postoje oni koji čitaju, no većina se izjasnila da ne čita čak ni obaveznu lektiru. Dnevne novine nisu najomiljenije među mladima, a sve što ih zanima pročitaju na internetu na kojem provode 5 do 8 sati dnevno.  Od 106 ispitanih,  većina pogleda barem jednu informativnu emisiju dnevno, a samo 26 osoba pogleda neku emisiju političke ili društvene tematike.
Postoje srednjoškolci koji ne znaju tko je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, pa je u fotelju  Željka Jovanovića, „sjela“ Vesna Pusić ili pak Slavko Linić.  Ulazak Hrvatske u EU je također „problematičan“  pa mladi nisu sigurni koji je točni datum pristupanja.
Na pitanje  „Znate li tko je Domagoj Margetić i koji se sve događaji i kontroverze vežu uz njega?“  svih 106 učenika je odgovorilo da ne zna.  Postavlja se pitanje jesu li oni stvarno glavni krivci ili su tome doprinjeli i sami mediji svojim odnosom prema novinaru koji je 40 dana štrajkao glađu u pokušaju da skrene pozornost javnosti na stanje u medijima?

Možda je problem u sustavu školstva koje nigdje u planu i programu nema predmet koji bi se bavio pitanjima današnjeg svijeta, naše egzistencije, aktualnostima… No ipak svaki pojedinac je najviše odgovoran za svoje (ne)znanje i (ne)informiranost.Na svima nama je da na neki način usmjerimo generacije koje dolaze i pomognemo im  da postanu aktivni sudionici društva u kojem žive. Ostaje nada da će netko od njih uzeti knjigu u ruke i shvatiti riječi Ernesta Hemingwaya:
“Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe; svaki je čovjek dio kontinenta, dio Zemlje; ako More odnese grudu zemlje – Europe je manje, kako da je odnijelo kakav rt, posjed tvog prijatelja ili tvoj vlastiti, smrt svakog čovjeka smanjuje mene, jer sam obuhvaćen u čovječanstvu. I zato nikad ne pitaj kome zvono zvoni; Tebi zvoni”

Svima nama zvoni!

?>