Studenti

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ je u suradnji sa Sveučilištem Sjever jučer predstavila rezultate projekta „Otkrivamo knjižnicu! Grafički i video sadržaji u funkciji knjižnične pismenosti mladih“. Svečanost se održala u prostorijama stručno-znanstvenog odjela u knjižnici.

Na samom početku knjižničarka Dijana Sabolović-Krajina pozdravila je posjetitelje, sudionike te profesore doc. art. dr.sc. Maria Perišu (predstojnik odsjeka za umjetničke studije SS) i doc. art. Luku Borčića (pročelnik studija medijskog dizajna SS). Nakon toga prepustila je riječ doc. art. Luki Borčiću koji je rekao da je ideja ovog projekta bila da ga vode studenti,  da „mladi mladima prenose znanja“ te nadodao „ako već moja generacija ili generacija starija od mene ne zna otvorit’ knjižnicu prema novim generacijama, onda je možda vrijeme da pitamo mlađe za to“. Također je spomenuo kako je bio impresioniran rezultatima projekta.

Kratkom PowerPoint prezentacijom rečeno je nešto više o projektu koji je započeo prije godinu dana suradnjom knjižničarke  Dijane Sabolović-Krajine i doc. art. dr. sc. Maria Periše. Ideja je bila uključivanje studenata u rad s mladim srednjoškolcima što je bilo korisno i plodonosno. Navedeno je i da su u projektu sudjelovali Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’, Sveučilište Sjever, studij Medijskog dizajna te srednje škole grada Koprivnice, a financijsku potporu dobili su od Grada Koprivnice, knjižnice i većim dijelom od Ministarstva kulture.

Saznali smo da je cilj projekta zainteresirati mlade za knjižnicu putem izrade grafičkog i video sadržaja. Metoda koja se koristila u projektu bila je podučavanje mladih od strane mladih i provodila se na dvije razine. Prva razina je pokušaj populariziranja knjižnice među srednjoškolcima koji ne idu u nju, a druga razina je bila izrada kvalitetnog video i grafičkog sadržaja o ponudi knjižnice. U projektu je sudjelovalo 5 učenika srednje škole te 12 studenata, uz profesore i djelatnicu knjižnice.

Projekt se sastojao od tri aktivnosti. Prva je bila 31.3.2023., kada se održao  webinar „Magija animacije i videa u funkciji poučavanja i promocije“ na koji se odazvalo 337 sudionika (knjižničara) iz cijele regije. Druga aktivnost se sastojala od tri Zoom radionice pod nazivom „storytelling“, a voditeljica te radionice bila je izv. prof. dr. sc. Lidija Dujić sa Sveučilišta Sjever. Treća aktivnost je bila izrada video i grafičkog materijala, odnosno popularizacija knjižnice te su iz ove aktivnosti proizašli jedan video i dva plakata.

Viktorija Paljug, studentica 3. godine preddiplomskog studija medijskog dizajna bila je koordinatorica projekta. Ispričala nam je o radu na projektu i nadodala: „možda ni sama u početku nisam shvaćala koja će mi sve biti odgovornost kao jednog pa reći ću čak neslužbenog koordinatora, ali svakako mi je bila velika čast biti dio ovoga projekta“.

Saznali smo i nešto više o drugoj aktivnosti, odnosno o tri Zoom radionice iz koje su izrodila tri sjajna projekta. Jedan tiskani plakat, jedan interaktivni plakat te jedan video promotivni materijal, a srednjoškolci i studenti su dalje predstavili svoje dijelove ovog projekta.

Sudionici ovog projekta dobili su zahvalnice, diplome i poneku novčanu nagradu od Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’. Za kraj je profesor doc. art. Borčić rekao kako bi mu bila čast da srednjoškolci dođu na prijemni ispit Sveučilišta Sjever, a oni su kasnije odgovorili na nekoliko pitanja u svezi odlaska na isti.

Izvor slika: Karlo Krušelj i Dorotea Sedlar/privatna arhiva

?>