Putovanja

Treća je adventska nedjelja iza nas, a dosad su adventska događanja u Beču, Grazu i Budimpešti posjetili brojni Hrvati. Predbožićni ugođaj, rasvjeta, staklene kuglice i druge rukotvorine dio su blagdanskog raspoloženja koji mami u spomenute gradove, barem one koji si to mogu priuštiti. Hrvati najčešće odlaze na jednodnevne, dvodnevne ili trodnevne izlete, a najposjećeniji je Beč. Austrijska  prijestolnica svake godine ima sve više posjetitelja, a na njenim ulicama rijetko ćete čuti njemački jezik.

20141207_123726

Ako u Beč dolazite autobusom, s desne strane ćete vidjeti prvu građevinu koja će vas fascinirati –  Army Museum. Melem je za ljubitelje vojne povijesti, ali za kvalitetan obilazak potrebno je izdvojiti nekoliko dana. Dvorac Belvedere je mjesto na kojem se morate zaustaviti jer će vas savršena simetrija i ukrasi koji se zrcale u jezeru ispred ove barokne građevine iz osamnaestog stoljeća zadiviti svojom veličinom i raskoši.

Tamo ćete, osim sporazuma potpisanog u mramornoj sali Belvedere 1955. kojim je stvorena današnja Austrija, a u kojoj se i danas čuvaju izrazito važni Klimtovi radovi, čuti i ponešto o velikom vojskovođi Eugenu Savojskome. Bio je podvrgnut ruglu u svojoj rodnoj državi Francuskoj, ali je zato bio prihvaćen u Austriji i postavljen za vojskovođu, a svoju veličinu dokazao je i 1683. kada je obranio Beč od Turaka.

20141205_123310

Za vrijeme vožnje ostatkom grada, slušat ćete zanimljive priče o Beču, ali ne onako suhoparne kakve očekujete za jedan takav grad. Kvaliteta života je rangirana visoko na listama svjetskih gradova. Prosječna hrvatska plaća tamo je socijalni slučaj, stoga je pomalo čudno da Hrvati teže šetnji bečkim ulicama i trgovima jer su bečke cijene hrane, pića i tekstila gotovo nedostižne za prosječnog hrvatskog građanina. No, ipak ga posjećuju. Beč je u Drugom svjetskom ratu bio prilično razrušen, a njegova arhitektura govori o uspjehu u njegovoj obnovi.

Kad ga obilazite, naići ćete na brojne kipove. Jedan od njih je i sjedeći kip Goethea koji je zanimljiv jer je veliki književnik tražio da ga naprave takvim kako se ne bi umarao. Već spomenuti Klimt svoja djela ima na brojnim zgradama, a jedna od njih je i Sveučilište u Beču gdje se na pročelju nalazi njegov mural. I o njemu se može pričati jer je bio umjetnik čije su izložbe za to vrijeme bile tabu. Jedna je izložba, tako, bila posvećena trudnicama, ali na, kako su ga nazvali, skandalozan način. U njegovo se vrijeme nije dozvoljavala potpuna umjetnička sloboda u gradu na Dunavu. Izložbu je tada u 7 dana posjetilo 35.000 ljudi. Nakon toga je povučena, no Klimtova umjetnost zapamćena je do danas.

Na glavnom će vas Trgu zasigurno fascinirati katedrala Sv. Stjepana po kojoj su građene i mnoge kasnije katedrale, a zanimljivo je da se u njoj nalazi zvono teško 21 tonu. Nastalo je od rastavljenih turskih topova, a zvoni samo 11 puta godišnje – na velike blagdane u Beču.

20141205_170909

Svojim veselim kućama oduševit će vas i Hundertwasser. Za njega je oštra ravna crta svetogrđe, a izlomljena i valovita pravilo. Keramikom, šarenim i nepravilnim kombinacijama razbio je povremeno sivilo koje vas može zadesiti u tom gradu. On je na izlazu iz Beča od spalionice smeća napravio bajku u zlatu koju ne čini samo najistaknutiji toranj, već i zgrade koje se nalaze u sklopu tog kompleksa. Umjetničku stranu Beča zaista vrijedi pogledati i proučiti. Ono što je također zanimljivo kada se govori o umjetničkoj vrijednosti u Beču je i 3D slika kupole s unutarnje strane koja se nalazi u jednoj Isusovačkoj crkvi. Arhitektonski ne postoji izvana.

20141205_13550820141206_104051

Nije to sve što možete vidjeti u Beču. Bečkim ulicama ćete šetati zadivljeno i bez zanovijetanja jer postoji mnogo zanimljivih priča o tom gradu. Advent je zaista lijep i ostavlja vam prostora za ispitivanje kako su samo uspjeli učiniti nešto tako veliko. Sjaj koji je tamo za vrijeme božićnih blagdana ipak ne nestaje u tim sivim ulicama po završetku zimske sezone. S kuhanim vinom od 7 eura i kuglicama za bor od 10 do 100 eura nemoguće je da se taj sjaj ne zadrži i cijelu godinu.

Korupcija i socijalni problemi su dio njihovog društva, a to ćete saznati od turističkih vodiča. Čini se da se Bečani, ipak, s time jako dobro nose.

?>