Film

Ovogodišnja ceremonija dodjele Oscara protekla je u znaku filmova Birdman i Hotel Grand Budapest, a najveći gubitnik je Igra oponašanja. Neumjesan i nezabavan domaćin 87. dodjele najprestižnije filmske nagrade bio je Neil Patrick Harris.

Sakupljanje uzvanika na crvenom tepihu postalo je tradicija, a isto tako i natjecanje tko će nositi skuplju haljinu (ove godine i nakit). Uglavnom su prevladavale klasične haljine. Ipak, hrabrost je skupila samo Lady Gaga koja je na ruke stavila rukavice nalik na one za pranje posuđa. Solange Knowles odjenula je kreaciju Christiana Siriana čime si je osigurala vjerojatno najveći modni promašaj. S druge strane, u elegantnoj crnoj haljini i istaknutom nakitu zablistala je Margot Robbie.

Kao što znamo, ceremonija se već trinaestu godinu zaredom održava u holivudskom Dolby teatru, a ovogodišnji domaćin bio je Neil Patrick Harris, najpoznatiji kao Barney iz popularne serije Kako sam upoznao vašu majku. Nakon prošlogodišnje odlične zabave ove godine očekivali smo još bolju, no to Harrisu nije pošlo za rukom. Kutija za predviđanje dobitnika bila je totalni promašaj, kao i njegovi neumjesni komentari, ali i „smiješni“ skeč u gaćama na pozornici (scena iz Birdmana). Jedini uistinu komični trenutak bio je kad je na scenu izašao John Travolta s Idinom Menzel. Prošle godine na dodjeli nije joj mogao izgovoriti ime, zato ju je i preimenovao. Ove godine mazio ju je po licu, što je postalo viralni hit.

Osim nezabavnog showa, razlog zbog kojeg ovogodišnji Oscari nisu opravdali očekivanja je i u tome što nije bilo doista nikakvih iznenađenja – jer su pobjednici bili očekivani. Da, nakon svake dodjele netko bude povrijeđen te se špekulira o namještaljkama, no ove godine se definitivno potvrdila formula za dobitak. Eddie Redmayne osvojio je Oscar za najbolju mušku ulogu (za fizičara Stephena Hawkinga koji pati od rijetke i teške bolesti motornih neurona), a Julliane Moore za najbolju žensku ulogu (za ženu oboljelu od Alzheimerove bolesti).

Osim što ova filmska nagrada voli likove koji boluju od (uglavnom) neizlječivih bolesti, obećavajuće je napraviti i film po istinitom događaju ili pak biografsku dramu. Jedini film koji iskače iz ovih opisa je Hotel Grand Budapest koji je dobio nekoliko manjih kategorija – jer jednostavno nije oscarovski film.

Neobjašnjiva činjenica je nepotrebna nominacija Keire Knightley jer joj je uloga u Igri oponašanja bezlična. Još jedan takav slučaj je kultna glumica Meryl Streep koja je ostvarila n-tu nominaciju u svom životu jer ju je, čini se, akademija navikla nominirati. Razočarani su bili još i ekipa filma The Lego Movie koja tvrdi da su ih namjerno zakinuli za nominaciju u kategoriji animiranog filma te braća Nolan čiji talent u ovim krugovima još nije dovoljno prepoznat. Uzimajući u obzir oscarovske kriterije, nije iznenađujuće to što Interstellar nije nominiran za film godine i to što Hans Zimmer nije dobio Oscara za filmsku glazbu. Međutim, u budućnosti se možda pokaže da je taj film toliko ispred svog vremena – i to kao jedan od najboljih filmova na ovoj dodjeli – te da će otvoriti neke nove vidike u budućnosti svjetske kinematografije.

Ritam ludila izvukao je deblji kraj zbog svoje inspirativne poruke, a Igra oponašanja je od ukupnih 8 nominacija dobila utješni Oscar za najbolji adaptirani scenarij (iako se Tyldum trudio film prilagoditi američkim standardima). Što se tiče Birdmana, neosporna je njegova kvaliteta, ali je vidljivo koliko je prilagođen kriterijima koje Oscar nalaže. Dati Michaelu Keatonu upravo takvu ulogu bio je najbolji potez – iako on nije uzeo kipić. Oscari, čini se, svake godine sve više upadaju u kolotečinu, pa se postavlja pitanje namjerava li akademija dovesti nove, mlađe članove koji će napokon prepoznati nešto inovativno i drugačije ili ćemo svake godine na tronu i dalje gledati iste filmove.

?>