Glazba

U Koprivnici se od 3. do 12. siječnja održava Zimska škola hrvatskog folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika. Školu je 1963. godine pokrenuo dr. Ivan Ivančan, a danas je vodi njegov nasljednik, etnolog Andrija Ivančan. Potporu organizaciji škole pružila je i Koprivničko-križevačka županija.

Na zimskoj školi folklora polaznici mogu naučiti o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskoga panonskog područja. Sudionici će vidjeti narodne plesove Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje, Vinkovaca i Srijema, ali i plesove Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini. Ovo je prvi put da se škola folklora održava u Koprivničko-križevačkoj županiji, a svrha je škole obrazovanje voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osim iz Hrvatske, sudionici su došli iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije, Švicarske, pa čak i Australije. S više od 140 sudionika, koprivnička škola dosad je jedna od najposjećenijih.

Završni koncert škole održat će se u utorak, 12. siječnja, u dvorani Domoljub u 20 sati. Na koncertu će polaznici pokazati sve što su naučili i uvježbali, a posjetitelji će vidjeti narodne plesove hrvatskoga panonskog područja.

?>