Glazba

Folkloraši iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, došli su u Koprivnicu na Zimsku školu folklora koja se, u cilju očuvanja hrvatske tradicije i narodnih običaja, održavala od 3. do 12. siječnja.

Pod vodstvom etnologa Andrije Ivančana okupilo se oko 140 sudionika koji su mogli naučiti o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima panonskog područja.

U utorak, 12. siječnja, prepuna dvorana pozdravila je folkloraše velikim pljeskom. Publiku je, u ime organizatora, također pozdravio Marin Knezović, ravnatelj Matice hrvatskih iseljenika. Koncert su posjetili i gradonačelnica grada Koprivnice Vesna Želježnjak i njezin zamjenik Mišel Jakšić. Gradonačelnica je istaknula da je prihvatila prijedlog održavanja škole upravo iz razloga očuvanja kulturne tradicije.

Voditelj škole Andrija Ivančan izjavio je: „Imali smo veoma motiviranu grupu koju su vodili vrhunski predavači, najbolja ekipa stručnjaka koju Hrvatska ima. Isto tako, bez obzira na težak i natrpan raspored koji su polaznici morali odraditi, uspješno su odradili i pripremili ovaj predivan koncert. Moram im izraziti veliku zahvalnost na trudu, entuzijazmu i velikoj motiviranosti da sve svoje obaveze izvrše na najbolji mogući način.“

Zahvalio se Gradu Koprivnici na dozvoli korištenja nove suvremene dvorane Branimir za održavanje proba, Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je osigurala izlet u Galeriju Ivana Večenaja, i hotelu Podravina, gdje su tih desetak dana bili smješteni.

?>